Patrijarh Irinej dočekao Lavrova i Dodika

Srna
Patrijarh Irinej dočekao Lavrova i Dodika

Beograd - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigli su u Hram Svetog Save u Beogradu, gdje će danas prisustvovati zvaničnom predstavljanju mozaika na kupoli.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej dočekao je u Hramu Svetog Save dvojicu zvaničnika, dok se očekuje dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, javio je dopisnik Srne.


Ceremoniji prisustvuje izuzetno veliki broj zvanica i predstavnika medijskih kuća iz Srbije, Rusije i regiona. Najavljeno je i prisustvo proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice.

Planirano je da se na ceremoniji obrate patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Djukov, te ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Djelo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana