Патријарх Иринеј: Српски народ не смије заборавити своје жртве, али мора праштати

Срна
Патријарх Иринеј: Српски народ не смије заборавити своје жртве, али мора праштати

Млака - Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је данас у Млаки, код Јасеновца, да српски народ не смије заборавити своје жртве, међу којима је више од 20.000 убијене дјеце у Млаки и усташком систему логора Јасеновац, али да хришћански народ мора праштати.

"Овде су убијани најневинији - деца. Ово је света земља натопљена крвљу Светих мученика јасеновачких", рекао је патријарх Иринеј након што је освештао обновљени Храм Светог пророка Илије у Млаки и служио Свету архијерејску литургију.

Патријарх српски је истакао да је за српски народ важно што је храм у Млаки васкрсао.

"Зато се Срби са овог подручја требају вратити на свету земљу, у вековна огњишта", додао је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да су у 20. вијеку, времену науке и развоја, страдали Срби, Јевреји, Роми и антифашисти из других народа, а на најсвирепији начин су убијана дјеца и жене.

"Можемо само замислити како је било када измучена деца призивају родитеље, а бездушни човек им сече главе, вади очи и мучи их", каже патријарх Иринеј.

Он је нагласио да ће Бог судити онима који су починили звјерсва.

"Крвнички су убијани и чланови породице Тесла. Наша стратишта се налазе свуда и зато наше жртве не смеју бити заборављене", рекао је патријарх Иринеј.

Светој архијерејској литургији присуствали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске, Миленко Ристић, изасланик члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић, те велики број вјерника.

На молитвеном сјећању поводом 73 године од пробоја јасеновачких логораша и освештању Храма Светог пророка Илије у Млаки, општина Јасеновац, присутне су биле бројне новинарске екипе.

Обнову цркве Светог пророка Илије у Млаки иницирао је Секретаријат Владе Републике Српске за вјере.

Село Млака било је у Другом свјетском рату сабирни центар логора Јасеновац за жене и дјецу са Козаре. Дневно је од глади, врућине и заразних болести умирало више од тридесеторо дјеце.

У селу Млака, удаљеном 12 километара од Јасеновца, прије Другог свјетског рата живјело је око 1.500 становника. Комплетно становништво, међу којима и 250 дјеце, у прољеће 1942. године одведено је у логоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана