Патријарх Иринеј: Дан када се десила “Олуја” један од најстрашнијих дана српског постојања

Срна
Патријарх Иринеј: Дан када се десила “Олуја” један од најстрашнијих дана српског постојања

Бачка Паланка - Његова светост патријар српски Иринеј рекао је вечерас да је дан када се догодила хрватска војна и полицијска акција “Олуја” један од најстрашнијих дана српског постојања на овим просторима.

Патријарх Иринеј истакао је вечерас у Бачкој Паланци, послије парастоса страдалима у акцији “Олуја”, да је то страдање било такво да се и небо застидјело од недјела људских.

“Страшна трагедија, та мржња која је почела у прошлости наставила се током жОлујеж, а што је трагично - присутна је и данас”, рекао је патријарх Иринеј на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, 4. августа 1995. године.

Он је навео да су се ту сабрали да обнове тужно сјећање на невино пострадале, који су имали једину кривицу што су били Срби и што су припадали православној вјери.

“То је био страшан дан наше историје. Оно што је најтрагичније они нису пострадали од руку неког непознатог народа нити непознате религије већ од браће хришћана који су припадали, са малим разликама, једној другој вери хришћанској”, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, ово страшно зло неће донијети добро никоме.

Патријарх је нагласио да се и данас, послије двије деценије, Срби питају шта је тај народ руководило и мотивисало да дигну руку “на браћу своју са којима су дуги низ година дијелили поднебље и земљу”.

Српски патријарх је рекао да је једино институција Цркве могла да заустави то зло које је изненадило не само српски народ већ сав народ свијета, поготово хришћанске народе.

“Ако има неко ко је затајио и ко је могао да то зло заустави, то је била Црква. Нажалост, и њихова и наша трагедија. Да је то учинио неки непознат народ, можда би имали некаквог разумијевања, али то је био народ са којим смо заједно живјели, имали исту државу”, навео је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, Црква која је позвана да шири љубав, народ који чита Јеванђеље, који се моли Богу и истом спаситељу, заборавио је коме припада и ставио се на сасвим другу страну која не може никада и ничим оправда.

Он је указао да је велика хришћанска врлина опростити као што Бог опрашта нама.

“То смо и ми позвани и надамо се да ће то бар некога покренти да размисли шта је било и да пожели да се такво зло никада више не поново и то не само код нас”, рекао је српски патријарх.

Он је додао да је опрост једини пут и начин да се зло излијечи и одстрани, те пожелио да Господ дарује љубав да се зло, које је српски народ доживио, никада нигдје не деси.

“Ми смо православни хришћени позвани да то чинимо и чинићемо”, напоменуо је патријарх Иринеј, те нагласио да се не види да друга страна тако нешто чини.

Након обраћања патријарха Иринеја, интониране су химне Српске и Србије, те минутом ћутње одата пошта свим српским жртвама.

Овом манифестацијом Србија и Република Српска заједнички обиљежавају 23 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције.

Централна манифестација Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у акцији “Олуја” одржава се на стадиону Спортско рекреативног центра “Тиквара”.

Скупу из Републике Српске, осим Додик, присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Централној државној манифестацији присуствују представници влада Републике Српске и Србије, посланици у народним скупштинама Републике Српске и Србије и других државних органа Српске и Србије, представници Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана