Пасоши пробили прву шуму жалби

Горан Маунага
Пасоши пробили прву шуму жалби

Бањалука - Могућност за подношење жалбе на тендерску документацију у процесу избора добављача пасошких књижица више не постоји, а понуде ће бити отворене 15. новембра, рекао је директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ Ариф Нанић.

Тиме је окончана прва фаза тендерске процедуре коју је обиљежио низ жалби, усљед чега је изгубљено много времена и продужени планирани рокови за наставак тендера.

- Још остаје могућност жалбе на избор понуђача, али тек након обављеног избора - истакао је Нанић.

Он наглашава да је рок за преузимање тендерске документације одавно протекао, а посљедња је документацију преузела румунска фирма "Приматехник сервис". И та фирма је поднијела жалбу, коју је недавно одбацила Канцеларија за разматрање жалби БиХ.

У сљедећој фази биће отворене приспјеле понуде, послије чега слиједи оцјењивање понуда и квалификација понуђача, те доношење одлуке о избору компаније са којом ће бити потписан четворогодишњи уговор за набавку пасоша.

Одлуку о избору компаније ИДДЕЕА би требало, према ранијим најавама, да донесе до 20. новембра, а да до краја овог мјесеца закључи уговор.

Тендер за набавку пасоша расписан је 10. августа, првобитни рок за достављање понуда био је 26. септембар, али су га константно успоравале жалбе понуђача, због чега долази до сталног помјерања рокова за завршетак поступка. Због жалбеног поступка покренутог на основу жалбе коју је поднијела аустријска фирма "Ештеррајхише штатдрукерај" био је продужен до 5. октобра. Послије тога је жалбу уложила фирма "Приматехник сервис", а након што је и та жалба одбијена, рок је пролонгиран до 15. новембра.

Занимљиво је да је румунска фирма, иако уопште нема могућност штампања пасоша, уложила жалбу на услове тендера након подизања документације почетком октобра.

Прије овог пропало је неколико тендера за набавку пасоша, због чега је БиХ дошла корак од тога да грађане потпуно остави без пасоша. Како би тај сценарио био спријечен, потписан је додатни једногодишњи уговор са фирмом "Милбауер", којој је истицао претходни уговор за штампање пасоша.

Нема застоја

У издавању пасоша за сада нема застоја, а уговор са фирмом "Милбауер" на снази је до 21. марта наредне године.

До тада би са новоизабраним понуђачем требало да буде пописан уговор о набавци пасоша на период од четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана