Par­tne­ri SDS-a i PDP-a sru­ši­li blo­ka­du za no­vac

Željka Do­ma­zet
Par­tne­ri SDS-a i PDP-a sru­ši­li blo­ka­du za no­vac

Sa­ra­je­vo, Banjalu­ka - Sa­vjet mi­nis­ta­ra BiH ut­vrdio je ju­če uz pro­tivljenje dva mi­nis­tra iz RS pri­je­dlog iz­mje­na Za­ko­na o akci­za­ma i pra­te­ćih za­ko­na, što je je­dan od naj­va­žni­jih uslo­va za nas­ta­vak kre­di­tnog aran­žma­na sa Me­đu­na­ro­dnim mo­ne­tar­nim fon­dom (MMF).

Pa­ket iz­mje­na za­ko­na ide u Par­la­ment BiH gdje ne­će do­bi­ti po­dršku Sa­ve­za za pro­mje­ne, či­ji su mi­nis­tri pre­gla­sa­ni, ali u Pred­sta­vni­čkom do­mu i bez njih mo­že bi­ti usvo­jen. Da bi pri­je­dlo­zi pro­šli u Do­mu na­ro­da de­le­ga­ti iz SNSD-a i DNS-a mo­ra­ju pri­sus­tvo­va­ti sje­dni­ci da bi ona uop­šte bi­la održa­na.

Iz­mje­na­ma Za­ko­na o akci­za­ma pre­dvi­đe­no je da akci­za na go­ri­vo bu­de po­ve­ća­na za 15 fe­nin­ga po li­tru, a do­da­tni no­vac ko­ji bu­de ubran na­mi­jenjen je za iz­gradnju pu­te­va i auto­pu­te­va.

- Sa­vjet mi­nis­ta­ra je usvo­je­ne pri­je­dlo­ge upu­tio u Par­la­ment BiH po hi­tnoj pro­ce­du­ri i na­dam se da će oba do­ma u što sko­ri­je vri­je­me održa­ti sje­dni­ce i usvo­ji­ti ove za­ko­ne či­me bi ste­kli uslo­ve da BiH do­bi­je dru­gu tran­šu kre­di­ta MMF-a - is­ta­kao je pred­sje­da­va­ju­ći Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra BiH De­nis Zviz­dić.

Mi­nis­tar fi­nan­si­ja i tre­zo­ra BiH Vje­ko­slav Be­van­da je is­ta­kao da bi ti­me bi­li ispunjeni uslo­vi i za no­ve kre­di­tne spo­ra­zu­me sa fi­nan­sij­skim in­sti­tu­ci­ja­ma na­mi­jenjenim za iz­gradnju pu­te­va i auto­pu­te­va.

- Ana­li­ze po­ka­zu­ju da pre­du­ze­ća za pu­te­ve i auto­pu­te­ve ne mo­gu vi­še iz­drža­ti te­ret kre­di­ta zbog če­ga se pris­tu­pi­lo na­mjen­skom po­ve­ćanju akci­za. Pri­kupljeni no­vac bi­će na­mjen­ski iz­dva­jan za pu­te­ve i auto­pu­te­ve u oba en­ti­te­ta i bi­će ko­la­te­ral za kre­di­te ko­ji su već ugo­vo­re­ni i ko­ji će omo­gu­ći­ti gradnju - na­gla­sio je Be­van­da i po­ja­snio da je pri­vre­me­no do­go­vo­re­no da od nov­ca ubra­nog po­ve­ćanjem akci­za 59 od­sto pri­pa­dne FBiH, 39 od­sto RS, a dva od­sto Brčkom.

Mi­nis­tar spoljne trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa BiH Mir­ko Ša­ro­vić, ko­ji je sa mi­nis­trom inos­tra­nih po­slo­va Igo­rom Crnat­kom gla­sao pro­tiv za­ko­na, ka­zao je da su taj stav za­uze­li s ciljem za­šti­te poljo­pri­vre­dni­ka, iako oni u RS ima­ju pla­vi di­zel.

- Po­ku­ša­li smo da za­šti­ti­mo poljo­pri­vre­dni­ke uvo­đenjem pla­vog di­ze­la, ali za to ni­smo do­bi­li po­dršku Vla­de RS i MMF-a. Do­da­tnih 15 od­sto na ci­je­nu naf­te još vi­še će po­gor­ša­ti njihov po­lo­žaj. Mi smo tra­ži­li pla­vi di­zel, do­da­tne pod­sti­ca­je za poljo­pri­vre­dni­ke ili da oni bu­du izu­ze­ti od ras­ta akci­za - is­ta­kao je Ša­ro­vić.

Pred­sje­dnik RS Mi­lo­rad Do­dik je po­no­vio je da je Srpska ispu­ni­la sve uslo­ve po­tre­bne za aran­žman sa MMF-om i da ne­ma na­mje­ru da pre­uzi­ma tu­đu od­go­vor­nost.

- Ni­sam si­gu­ran da će rje­šenje bi­ti pos­ti­gnu­to do kra­ja mje­se­ca ka­da is­ti­če rok. Pi­smo na­mje­re upu­će­no MMF-u po­tpi­sao je Sa­vjet mi­nis­ta­ra i pre­uze­li su oba­ve­zu da će sve ispu­ni­ti kao i aktu­el­na ve­ći­na u Par­la­men­tu BiH u ko­joj ni­je SNSD. Ni­vo BiH ni­je na­ša od­go­vor­nost - ka­že Do­dik.

Pre­mi­jer­ka RS Željka Cvi­ja­no­vić re­kla je da bi posljedi­ca mo­gu­ćeg neu­sva­janja iz­mje­na Za­ko­na o akci­za­ma mo­gla bi­ti blo­ka­da aran­žma­na sa MMF-om.

- To ne za­vi­si od Srpske ko­ja je svo­je oba­ve­ze iz­vrši­la. Pre­kid aran­žma­na ne­će zna­či­ti ko­laps sis­te­ma, jer se RS pri­pre­mi­la i za taj sce­na­rio.

- Bi­lo je pre­dvi­đe­no da ove go­di­ne po­vu­če­mo oko 170 mi­li­ona KM. La­ni je tre­ba­lo da bu­du po­vu­če­ne dvi­je tran­še, ali je po­vu­če­na sa­mo je­dna od 50 mi­li­ona KM - re­kla je ona.

Po­sla­nik SDS-a u Par­la­men­tu BiH Bo­ri­slav Bo­jić ka­že da po­sla­ni­ci Sa­ve­za za pro­mje­ne ne­će po­drža­ti iz­mje­ne za­ko­na.

- Po­sla­ni­ci i de­le­ga­ti SNSD-a ima­ju oba­ve­zu da za­vrše po­sao ko­ji je do­go­vo­ri­la Vla­da RS. Naš uslov je da bu­de uve­den pla­vi di­zel - re­kao je Bo­jić.

Po­sla­nik SNSD-a Du­šan­ka Maj­kić ka­že da je ta stran­ka za­vrši­la po­sao u ve­zi sa akci­za­ma.

- Pre­os­ta­li dio po­sla je na oni­ma ko­ji vrše vlast na ni­vou BiH - re­kla je Maj­ki­će­va.

Pred­sje­da­va­ju­ći Pred­sta­vni­čkog do­ma Še­fik Džafe­ro­vić re­kao je da će čim pri­je­dlo­zi za­ko­na sti­gnu u par­la­ment za­ka­za­ti sje­dni­cu da bi ispo­što­va­li ro­ko­ve.

Šef Klu­ba srpskih de­le­ga­ta u Do­mu na­ro­da Sre­do­je No­vić re­kao je da će odlu­ku o pri­sus­tvu sje­dni­ci do­ni­je­ti ka­da vi­de ka­kva će bi­ti su­dbi­na za­ko­na u Pred­sta­vni­čkom do­mu.

De­po­zi­ti

De­nis Zviz­dić je is­ta­kao da su kao je­dnu od mje­ra za re­ali­za­ci­ju aran­žma­na sa MMF-om usvo­ji­li i iz­mje­ne Za­ko­na o Agen­ci­ji za osi­gu­ranje de­po­zi­ta BiH.

Mi­nis­tar fi­nan­si­ja RS Zo­ran Te­gel­ti­ja je re­kao da su usvo­je­nim iz­mje­na­ma Za­ko­na o Agen­ci­ji za osi­gu­ranje de­po­zi­ta ot­klonjene sve spor­ne ta­čke o ko­ji­ma je bi­lo di­le­ma u ve­zi sa za pre­no­som na­dle­žnos­ti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana