Пар­тне­ри СДС-а и ПДП-а сру­ши­ли бло­ка­ду за но­вац

Жељка До­ма­зет
Пар­тне­ри СДС-а и ПДП-а сру­ши­ли бло­ка­ду за но­вац

Са­ра­је­во, Бањалу­ка - Са­вјет ми­нис­та­ра БиХ ут­врдио је ју­че уз про­тивљење два ми­нис­тра из РС при­је­длог из­мје­на За­ко­на о акци­за­ма и пра­те­ћих за­ко­на, што је је­дан од нај­ва­жни­јих усло­ва за нас­та­вак кре­ди­тног аран­жма­на са Ме­ђу­на­ро­дним мо­не­тар­ним фон­дом (ММФ).

Па­кет из­мје­на за­ко­на иде у Пар­ла­мент БиХ гдје не­ће до­би­ти по­дршку Са­ве­за за про­мје­не, чи­ји су ми­нис­три пре­гла­са­ни, али у Пред­ста­вни­чком до­му и без њих мо­же би­ти усво­јен. Да би при­је­дло­зи про­шли у До­му на­ро­да де­ле­га­ти из СНСД-а и ДНС-а мо­ра­ју при­сус­тво­ва­ти сје­дни­ци да би она уоп­ште би­ла одржа­на.

Из­мје­на­ма За­ко­на о акци­за­ма пре­дви­ђе­но је да акци­за на го­ри­во бу­де по­ве­ћа­на за 15 фе­нин­га по ли­тру, а до­да­тни но­вац ко­ји бу­де убран на­ми­јењен је за из­градњу пу­те­ва и ауто­пу­те­ва.

- Са­вјет ми­нис­та­ра је усво­је­не при­је­дло­ге упу­тио у Пар­ла­мент БиХ по хи­тној про­це­ду­ри и на­дам се да ће оба до­ма у што ско­ри­је ври­је­ме одржа­ти сје­дни­це и усво­ји­ти ове за­ко­не чи­ме би сте­кли усло­ве да БиХ до­би­је дру­гу тран­шу кре­ди­та ММФ-а - ис­та­као је пред­сје­да­ва­ју­ћи Са­вје­та ми­нис­та­ра БиХ Де­нис Звиз­дић.

Ми­нис­тар фи­нан­си­ја и тре­зо­ра БиХ Вје­ко­слав Бе­ван­да је ис­та­као да би ти­ме би­ли испуњени усло­ви и за но­ве кре­ди­тне спо­ра­зу­ме са фи­нан­сиј­ским ин­сти­ту­ци­ја­ма на­ми­јењеним за из­градњу пу­те­ва и ауто­пу­те­ва.

- Ана­ли­зе по­ка­зу­ју да пре­ду­зе­ћа за пу­те­ве и ауто­пу­те­ве не мо­гу ви­ше из­држа­ти те­рет кре­ди­та због че­га се прис­ту­пи­ло на­мјен­ском по­ве­ћању акци­за. При­купљени но­вац би­ће на­мјен­ски из­два­јан за пу­те­ве и ауто­пу­те­ве у оба ен­ти­те­та и би­ће ко­ла­те­рал за кре­ди­те ко­ји су већ уго­во­ре­ни и ко­ји ће омо­гу­ћи­ти градњу - на­гла­сио је Бе­ван­да и по­ја­снио да је при­вре­ме­но до­го­во­ре­но да од нов­ца убра­ног по­ве­ћањем акци­за 59 од­сто при­па­дне ФБиХ, 39 од­сто РС, а два од­сто Брчком.

Ми­нис­тар спољне трго­ви­не и еко­ном­ских одно­са БиХ Мир­ко Ша­ро­вић, ко­ји је са ми­нис­тром инос­тра­них по­сло­ва Иго­ром Црнат­ком гла­сао про­тив за­ко­на, ка­зао је да су тај став за­узе­ли с циљем за­шти­те пољо­при­вре­дни­ка, иако они у РС има­ју пла­ви ди­зел.

- По­ку­ша­ли смо да за­шти­ти­мо пољо­при­вре­дни­ке уво­ђењем пла­вог ди­зе­ла, али за то ни­смо до­би­ли по­дршку Вла­де РС и ММФ-а. До­да­тних 15 од­сто на ци­је­ну наф­те још ви­ше ће по­гор­ша­ти њихов по­ло­жај. Ми смо тра­жи­ли пла­ви ди­зел, до­да­тне под­сти­ца­је за пољо­при­вре­дни­ке или да они бу­ду изу­зе­ти од рас­та акци­за - ис­та­као је Ша­ро­вић.

Пред­сје­дник РС Ми­ло­рад До­дик је по­но­вио је да је Српска испу­ни­ла све усло­ве по­тре­бне за аран­жман са ММФ-ом и да не­ма на­мје­ру да пре­узи­ма ту­ђу од­го­вор­ност.

- Ни­сам си­гу­ран да ће рје­шење би­ти пос­ти­гну­то до кра­ја мје­се­ца ка­да ис­ти­че рок. Пи­смо на­мје­ре упу­ће­но ММФ-у по­тпи­сао је Са­вјет ми­нис­та­ра и пре­узе­ли су оба­ве­зу да ће све испу­ни­ти као и акту­ел­на ве­ћи­на у Пар­ла­мен­ту БиХ у ко­јој ни­је СНСД. Ни­во БиХ ни­је на­ша од­го­вор­ност - ка­же До­дик.

Пре­ми­јер­ка РС Жељка Цви­ја­но­вић ре­кла је да би посљеди­ца мо­гу­ћег неу­сва­јања из­мје­на За­ко­на о акци­за­ма мо­гла би­ти бло­ка­да аран­жма­на са ММФ-ом.

- То не за­ви­си од Српске ко­ја је сво­је оба­ве­зе из­врши­ла. Пре­кид аран­жма­на не­ће зна­чи­ти ко­лапс сис­те­ма, јер се РС при­пре­ми­ла и за тај сце­на­рио.

- Би­ло је пре­дви­ђе­но да ове го­ди­не по­ву­че­мо око 170 ми­ли­она КМ. Ла­ни је тре­ба­ло да бу­ду по­ву­че­не дви­је тран­ше, али је по­ву­че­на са­мо је­дна од 50 ми­ли­она КМ - ре­кла је она.

По­сла­ник СДС-а у Пар­ла­мен­ту БиХ Бо­ри­слав Бо­јић ка­же да по­сла­ни­ци Са­ве­за за про­мје­не не­ће по­држа­ти из­мје­не за­ко­на.

- По­сла­ни­ци и де­ле­га­ти СНСД-а има­ју оба­ве­зу да за­врше по­сао ко­ји је до­го­во­ри­ла Вла­да РС. Наш услов је да бу­де уве­ден пла­ви ди­зел - ре­као је Бо­јић.

По­сла­ник СНСД-а Ду­шан­ка Мај­кић ка­же да је та стран­ка за­врши­ла по­сао у ве­зи са акци­за­ма.

- Пре­ос­та­ли дио по­сла је на они­ма ко­ји врше власт на ни­воу БиХ - ре­кла је Мај­ки­ће­ва.

Пред­сје­да­ва­ју­ћи Пред­ста­вни­чког до­ма Ше­фик Џафе­ро­вић ре­као је да ће чим при­је­дло­зи за­ко­на сти­гну у пар­ла­мент за­ка­за­ти сје­дни­цу да би испо­што­ва­ли ро­ко­ве.

Шеф Клу­ба српских де­ле­га­та у До­му на­ро­да Сре­до­је Но­вић ре­као је да ће одлу­ку о при­сус­тву сје­дни­ци до­ни­је­ти ка­да ви­де ка­ква ће би­ти су­дби­на за­ко­на у Пред­ста­вни­чком до­му.

Де­по­зи­ти

Де­нис Звиз­дић је ис­та­као да су као је­дну од мје­ра за ре­али­за­ци­ју аран­жма­на са ММФ-ом усво­ји­ли и из­мје­не За­ко­на о Аген­ци­ји за оси­гу­рање де­по­зи­та БиХ.

Ми­нис­тар фи­нан­си­ја РС Зо­ран Те­гел­ти­ја је ре­као да су усво­је­ним из­мје­на­ма За­ко­на о Аген­ци­ји за оси­гу­рање де­по­зи­та от­клоњене све спор­не та­чке о ко­ји­ма је би­ло ди­ле­ма у ве­зи са за пре­но­сом на­дле­жнос­ти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана