Партије пале на донацијама и просторима

Ведрана Кулага
Партије пале на донацијама и просторима

Сарајево - Ревизија пословних књига странака у БиХ показала је да многе партије нису пријављивале све донације, да су махом погрешно књижиле приходе и расходе, а пропуста је било и код коришћења простора за рад локалних одбора.

Извјештаји о ревизији финансијских извјештаја политичких странака за 2013. годину, које је јуче објавила Централна изборна комисија БиХ, показали су да је углавном кршен Закон о финансирању странака, али и да неке од њих нису испуниле препоруке из ранијег периода које су и биле усмјерене на исте недостатке у вођењу евиденција током 2012. и 2011. године.

Ти и слични пропусти поново су утврђени у извјештајима за 2013. годину на адресама највећих партија у Српској.

Тако је СНСД, као најјача партија у РС, потрошио те године 1,5 милиона КМ, а прегледом је утврђено да нису евидентирали неновчане донације по основу бесплатног коришћења пословних простора. Такви случајеви су забиљежени у Кључу, Сребреници, Вукосављу и Палама. Странка није имала потпуне и тачне евиденције о приходима и расходима, а контролом благајничких извјештаја утврђено је да су предсједнику, потпредсједнику и члановима Младих социјалдемократа исплаћена средства на основу налога за службена путовања, дневнице, трошкови смјештаја и исхране. За то је дато 8.622 КМ, а утврђено је да они нису запослени у странци те да странка није у складу са пореским прописима на тај износ обрачунала и уплатила порез на доходак и доприносе.

- СНСД је доставио исправљене обрасце финансијских извјештаја, чиме је дјелимично отклонио недостатке - наведено је у извјештају ЦИК-а.

Најјача опозициона партија у РС СДС је, према подацима из финансијског извјештаја за 2013. годину, потрошила 1,4 милиона КМ, а ревизија је утврдила да нису евидентирали неновчане донације по основу бесплатног коришћења пословних простора ни све приходе и трошкове. Странка је уплатила "Ауди-центру" 54.841 КМ, а увидом у књиговодствене евиденције утврђено је да обавезе према том добављачу износе 46.876 КМ.

- СДС је доставио примједбе на прелиминарни извјештај и дјелимично поступио у складу са ранијим препорукама, те је доставио уплатницу као доказ о враћеним прилозима - наводи се у извјештају.

Проблема са поштивањем закона имао је и ПДП који је потрошио 347.526 КМ. Прегледом је утврђено да та партија није евидентирала неновчане донације по основу бесплатног коришћења простора у Новом Граду те приватних возила у одборима у Бањалуци, Дервенти, Мркоњић Граду, Чајничу, Невесињу и Требињу која су у службене сврхе повремено без накнаде користили. ПДП је, према налазима ревизије, од СДС-а добио неновчану донацију у износу од 2.240 КМ, али је нису прибиљежили како је требало.

-  Партија уредно води евиденције о примљеним чланаринама и прилозима, али је тешко утврдити вриједност накнаде за коришћење приватних аутомобила које користе одбори без накнаде - казали су у ПДП-у.

Пропуста је било и код СП-а који је те године потрошио више од 380.000 КМ. СП није вратио у посјед неке просторије у Брчком, те је поново покренут поступак с циљем накнаде штете због бесправног коришћења, а трошкове закупнине за девет организационих дијелова исказали су у износу мањем од остварених за 9.840 КМ.

Расходи ДНС-а стали су на 338.842 КМ. Закон су прекршили јер је приједорски одбор зарадио скоро 34.000 КМ по основу чланарина, али онима који су уплатили нису издали потврде. ДНС није у финансијском извјештају исказао трошкове горива, репрезентације и помоћи физичким лицима.

Сличне проблеме у вези са просторима и евиденцијама имали су и СДА и ХДЗ БиХ, а СДП-у БиХ је подвучено да је остварио приход од имовине која није у његовом власништву. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана