Parlamentarcima milioni za putovanja bez rezultata

Vedrana Kulaga
Parlamentarcima milioni za putovanja bez rezultata

Sarajevo - Francuska, Njemačka, SAD, Austrija i Uganda samo su neke od destinacija koje su u aktuelnom četvorodišnjem mandatu obišli parlamentarci BiH dok su prisustvovali skupovima i seminarima sa kojih, osim računa za potrošeni novac, građanima nisu donijeli mnogo drugog.

Službe Parlamenta BiH zabilježile su u aktuelnom mandatu, kao i ranijih, na stotine službenih putovanja parlamentaraca, za šta se godišnje u prosjeku trošilo oko pola miliona KM.

Da se putovanja moraju racionalizovati upozorila je nedavno i Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku Doma naroda kroz zaključak kojim je sugerisano da se racionalizuju putovanja parlamentaraca i usklade sa platformom spoljnotrgovinskog djelovanja BiH i prioritet da međunarodnim aktivnostima u vezi sa evropskim integracijama.

Aktuelni parlamentarci obišli su mnoge zemlje, a članovi Delegacije Parlamenta u Parlamentu Interparlamentarne unije Drago Kalabić, Mato Franjičević i Nermina Ćemalović u petak je trebalo da se vrate iz Ženeve. Povodom odlaska održano je zasjedanje čiji je centralni događaj bio debata o ostvarivanju ravnopravnosti polova i zaustavljanju nasilja nad ženama. U inostranstvu su bili i Božo Ljubić i Milorad Živković, i to u Varšavi, na seminaru koji organizuje NATO.

Samo u ovom mandatu, pojedinačno ili kao članovi pojedinih delegacija Parlamenta BiH, poslanici i delegati učestvovali su na seminaru u Marselju, gdje su razgovarali o bezbjednosnim izazovima u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike poslije "arapskog proljeća" i posjetili kliniku u Kampali u Ugandi i vidjeli kako se liječe oboljeli od AIDS-a.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana