Парламентарци лажирали километражу на путним налозима

nezavisne.com
Парламентарци лажирали километражу на путним налозима

Сарајево - Иако су државни ревизори финансијско пословање Парламентарне скуштине БиХ за 2017. годину оцијенили позитивно, увидом у извјештај Уреда за ревизију институција БиХ види се низ пропуста ове законодавне институције.

Наиме, анализом Правилника о кориштењу службених возила Парламентарне скупштине ревизори су утврдили да интерне евиденције о трошковима употребе возила нису у цијелости ажуриране, поуздане и сврсисходне, те да код појединих налога за употребу возила нису попуњене све рубрике, број пређених километара, вријеме поласка и доласка, а код утрошеног горива и мазива не наводи се број рачуна, не постоји ни контрола евиденције о набавци и замјенама гума, а не води се ни лични картон возила.

Такође, у појединим случајевима, на путним налозима у земљи, евидентиране су прилично велике удаљености између градова, које према мјерљивим показатељима нису валидне и непримјерено су велики износи за локо вожње у путним налозима.

“Непоуздане и неажурне евиденције о трошковима употребе службених возила повећавају ризик од неконтролиране потрошње средстава одобрених за употребу службених возила те се за дио трошкова не може потврдити јесу ли потрошени намјенски”, упозоравају ревизори. Иначе, на употребу возила парламентарци су потрошили 123.188 КМ, и то је у односу на 2016. годину мање за 2.456 КМ, док су на гориво потрошли 57.159, а за поправак и одржавање 41.079.

Ревизори наводе и да је планом набавке за прошлу годину предвиђено покретање одређених набавки у мјесецу непосредно пред или након истека рока пуноважности постојећих уговора, те да су одређене набавке робе и услуга из текућих издатака (континуиране набаве) реализиране од постојећих добављача, након истека рока пуноважности уговора, односно продужавани су уговори с постојећим добављачима и као један од примјера наводе да је у септембру 2015. године истекао уговор за набавку тонера и да до овог извјештаја није био потписан нови због поништавања поступака. Такође, Парламентарна скупштине није тражила ни лиценцу за Windows оперативни систем, што није у складу с Enterpreise Subscription Agreement (ЕСА уговором), чији је корисник.

Ревизори су констатовали и да ангажман особе на мјесту савјетника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине није одговарајући, јер је ово радно мјесто систематизовано Правилником о унутрашњој систематизацији радних мјеста. У извјештају су потцртани и значајни издаци који се односе на издатке за обављање функције посланика и делегата (328.602 КМ) и уговоре о дјелу (67.151 КМ). Значајнији уговори везани су за ангажман савјетника предсједавајућег Представничког дома (25.687 КМ), осам возача (19.820 КМ), стручног савјетника у сектору за финанције (10.182 КМ) и курира (10.182 КМ). Ревизори упозоравају и на услуге репрезентације, које су у прошлој години износиле 130.863 КМ. Од тога, издаци за непосредну потрошњу износе 84.316 КМ, а 46.547 КМ односи се на клубове.

“Увидом у поједине рачуне средстава интерне репрезентације поновно се нисмо увјерили да су корисници користили услуге хране и пиће у оквиру дозвољених лимита с јасним поводом и образложењима настанка трошка, што у питање доводи саму сврху репрезентације и стварну намјену одобрених средстава”, стоји у извјештају ревизора.

Парламентараци сматрају да су ревизори морали дјеловати у складу с налазима и извјештај оцијенити, ако не негативним с истицањем предмета, онда барем с резервом.

“Не разумијем како извјештај може бити оцијењен позитивним, а садржати низ примједаба”, казао је Мирсад Исаковић (СББ), члан Комисије за финансије и буџет.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а, истиче да је забрињавајуће да је од препорука ревизије за 2016. годину Парламентарна скупштина БиХ испунила само двије, реализација пете је у току, а пет уопште није реализовано.

“Ако узмемо у обзир да је у овом извјештају за 2017. годину дато 18 нових препорука, то значи да ће у сљедећем извјештају Парламентарна скупштина морати испунити 28 препорука, што није реално”, казала је Мајкићева.

Контролисане 74 институције

Уред за ревизију институција БиХ контролисао је рад 74 институције за прошлу годину.

Од 74 институције њих четири добиле су мишљења с резервом и скретањем пажње - при чему је једна институција добила мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима, двије на финансијске извјештаје те једна и на усклађеност и на финансијске извјештаје. Ревизори су 56 институција оцијенили позитивно уз скретање пажње, те 13 чисто позитивних мишљења. У једном случају, због ограничености обима ревизије, ревизори су се суздржали од давања мишљења.

Предсједништво БиХ потрошило 368.771 КМ на возила

Предсједништво БиХ у прошлој години потрошило је укупно 368.771 КМ за употребу службених возила, од чега је издвојено 239.795 КМ за набавку четири аутомобила, установили су државни ревизори.

“Предсједништво је, закључно са 31. децембром 2017, располагало са 36 возила”, стоји у извјештају Уреда за ревизију институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана