Парламентарци избјегли новчане казне и опомене

В. К.
Парламентарци избјегли новчане казне и опомене

Сарајево - Заједничка комисија за људска права доставила је у процедуру годишњи извјештај о спровођењу Кодекса понашања посланика и делегата у Парламенту БиХ из којег је видљиво да лани ниједан парламентарац није зарадио новчану казну или опомену.

 - Комисија је лани запримила и разматрала једну пријаву о повреди Кодекса понашања, али је поступак обустављен јер је подносилац повукао пријаву - истакао је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламента БиХ Борислав Бојић.

Иако нису ријетке ни увреде и недисциплиновано понашање у сали казне су изостале јер није било пријава.

Кодекс понашања посланика и делегата ступио је на снагу 2015. године. Њиме су утврђени етички принципи и стандарди понашања којих треба да се придржавају парламентарци. Они не смију да, између осталог, прекидају колегу који се обраћа у току засједања, користе мобилни телефон, сједе или стоје леђима окренутим предсједавајућем, чита књиге, новине и публикације током сједнице које нису у вези са парламентарним дужностима, конзумира алкохол и храну током сједнице те долази у неприкладној одјећи.

Кодексом су прописане повреде и начин пријаве повреде, као и поступак који се спроводи у случају подношења пријаве о кршењу одредаба. За непоштовање Кодекса понашања могу се изрећи, у зависности да ли буде утврђено да је лакша или тежа повреда, писмена и јавна опомена с објавом у средствима јавног информисања и новчана казна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана