Parlament FBiH donio zaključke, demobilisani borci nezadovoljni

Glas Srpske
Parlament FBiH donio zaključke, demobilisani borci nezadovoljni

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ usvojio je zaključke koje je sačinila radna grupa o problematici boračkih kategorija, ali demobilisani borci nisu zadovoljni i optužili su poslanike za prevaru, prenose federalni mediji.

Jednim od zaključaka, koji su izglasani nakon rasprave, Predstavnički dom federalnog Parlamenta zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH dostavljanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru, najkasnije u roku od 30 dana, uz obavezu da u Prijedlog bude uvršćeno pitanje objave jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.


Drugim zaključkom Predstavnički dom Parlamenta FBiH se obavezuje da najkasnije u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da u njega bude uvršćeno i pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Pred zgradom federalnog Parlamenta danas se okupilo nekoliko stotina bivših pripadnika takozvane Armije BiH i HVO-a.

Prvi zahtjev demobilisanih boraca je uvođenje boračkog novčanog dodatka onima koji nisu zbrinuti nijednim od dosadašnjih federalnih zakona iz seta boračke legislative.

Drugi zahtjev je objava registra boraca, a treći zahtjev je prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana