Paraga će biti izručen Italiji

G. M.
Paraga će biti izručen Italiji

Dortmund - Sud u Dortmundu donio je konačnu odluku da bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefiju Prijića, zvanog Paraga, izruči Italiji, koja ga potražuje zbog ubistva tri italijanska humanitarna radnika 1993. godine u BiH.

Deportacija bi trebalo da bude obavljena 18. februara ukoliko Evropski sud za ljudska prava ne stopira izručenje.

Prijić se u pritvoru nalazi od 28. oktobra prošle godine kada je uhapšen na aerodromu u Dortmundu na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Italija.

U toj zemlji žele da mu sude zbog ubistva iz zasjede italijanskih državljana Fabija Morena, Serđa Lane i Gvide Puletija 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa. Prijić je zbog njihovog ubistva na osnovu komandne odgovornosti osuđen u Kantonalnom sudu u Travniku na 15 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon 13 godina i četiri mjeseca provedenih u zeničkom zatvoru. Italija, međutim, nikad nije povukla potjernicu za njim, jer nisu pronađeni direktni izvršioci. Prijiću je na teret stavljen niz teških krivičnih djela - ubistvo sa predumišljajem, pokušaj ubistva, pljačka i razbojništvo, jer je osim ubistva humanitaraca pokradena i humanitarna pomoć. Dvojica humanitaraca su preživjela napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana