Параф амнестија за дискриминацију

Горан Маунага
Параф амнестија за дискриминацију

Бањалука - Српска се противи ратификовању споразума о статусу Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) јер би она тиме добила дипломатски имунитет и амнестију од одговорности за дискриминишући однос према српским жртвама у процесу тражења несталих лица у БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да на данашњој сједници Дома народа Парламента БиХ тај споразум неће бити ратификован. Он је подсјетио и на негативно мишљење о том споразуму које је усвојио Одбор за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине РС и прослиједио га Дому народа Парламента БиХ.

- Ратификовањем тог споразума била би настављена бошњачка прича о злочинцима и жртви, сатанизација српског народа и лобирање код многих земаља у свијету за унитарну БиХ. ИЦМП је био потпуно пристрастан према Бошњацима, због чега не заслужује ратификовање споразума - рекао је Којић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да је против ратификације споразума због пристрасности ИЦМП-а према бошњачким, а на штету српских жртава.

- Ратификовањем споразума била би верификована њихова активност која није била објективна - истиче Митровић.

Представнички дом Парламента БиХ је 5. јула изгласао потписивање споразума о ИЦМП-у, а претходно су зелено свјетло дали и Савјет министара и Предсједништво БиХ. Како сада ствари стоје, ратификација највјероватније неће проћи у Дому народа јер неће добити подршку српских делегата.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац очекује да ће српски делегати у Дому народа пратити став институција РС и посланика СНСД-а који су у Представничком дому гласали против ратификације споразума.

- Став институција РС према ИЦМП-у је јасан. Српски народ не може бити у потпуности задовољан резултатима процеса идентификације и проналажења несталих лица, с обзиром на то да је тај процес вођен по инструкцијама бошњачке политике - каже Кошарац.

ИЦМП је позвао све земље на западном Балкану да приступе споразуму о ИЦМП-у. Делегати Дома народа тиме би, како су истакли, показали снажну опредијељеност за јачање владавине права и промоцију и заштиту права породица на истину и правду.

Милиони

Милорад Којић каже да је ИЦМП незаконито давао пет милиона КМ одређеним комуналним предузећима у ФБиХ за чување посмртних остатака, а свега два милиона КМ за тражење несталих.

- То није био случај у Српској - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана