Paprene kazne zavode red među vozačima

Milijana Latinović
Paprene kazne zavode red među vozačima

Banjaluka - Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH donio je toliko željeno poboljšanje discipline na drumovima, a statistika poslije godine njegove primjene pokazuje da je smanjen broj poginulih, da su vozači iz straha od visokih kazni popustili papučicu gasa, češće vezali bezbjednosni pojas i rjeđe se družili sa čašicom.

Analiza MUP-a RS pokazuje da je prošle godine na putevima u Srpskoj ugašeno 115 života, što je za 11,5 odsto manje nego 2016, a smanjen je i broj teže i lakše povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama. Statistika pokazuje i da su vozači više poštovali ograničenje brzine, pa je zbog brze vožnje kažnjeno 31 odsto manje vozača nego godinu ranije.

Visoke novčane kazne uticale su i na češće vezivanje bezbjednosnog pojasa, pa je broj onih koji su zbog kršenja ovog propisa platili kaznu manji za 31 odsto. Kazne su urodile plodom i kada je riječ o onima koji za volan sjedaju pod uticajem alkohola. Zbog previše promila u krvi sankcionisano je 13,24 odsto vozača manje nego godinu prije stupanja na snagu novih propisa. Novim zakonom više pažnje je posvećeno i pješacima, koji su za godinu napravili 1.111 prekršaja.

- Policija je planski sprovodila aktivnosti na dionicama koje su okarakterisane kao najopasnije, što je rezultiralo smanjenjem broja saobraćajnih nesreća i značajnim smanjenjem broja nastradalih. Stanje bezbjednosti saobraćaja najbolje je otkako ga prati MUP RS - naveli su u MUP-u i dodali da će i u budućnosti sprovoditi planske akcije kontrole učesnika u saobraćaju u cilju nastavka pozitivnog trenda bezbjednosti na putevima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je evidentno poboljšanje bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj u prošloj godini i da je to rezultat primjene novih zakonskih propisa.

- Na ponašanje učesnika u saobraćaju utiču strah od kazne, preventivne kampanje i edukacija. Onog momenta kada smo povećali kazne i druge dvije mjere dale su pozitivan efekat. Ranije su iznosi koje su plaćali oni koji prekrše zakon u saobraćaju bili simbolični. Rezultati će sigurno biti još bolji kada budu doneseni pravilnici o obuci vozača i polaganju vozačkog ispita i o saobraćajnoj signalizaciji. Oni su potrebni kako bi se zakonski propisi adekvatno primjenjivali - rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra da bez obzira na statistiku, rezultati nisu za pohvalu, s obzirom na to da se povećava iznos nenaplaćenih kazni.

- Iznos nenaplaćenih kazni u proteklih pet godina je oko 40 miliona maraka, tako da represivne mjere i nisu dale efekat, ako kazne nisu plaćene - rekao je Jaćimović i dodao da bi trebalo pojačati policijske kontrole.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 15. februara 2017. godine, a među njegovim odredbama najviše pažnje privukle su visoke novčane kazne koje su propisane za pojedine prekršaje. Tako je novčana kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene.

Među pooštrenim kaznama je i ona za nevezivanje bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu zakonsku odredbu platiće od 100 do 300 KM. Identična kazna čeka i vozača koji za vrijeme upravljanja vozilom koristi mobilni telefon.

Radari

U MUP-a RS ističu da su mobilni radarski sistemi lani snimili 44.355 vozila koja su prekoračila brzinu.

- Radar je najveću brzinu vozila evidentirao na autoputu Banjaluka - Gradiška snimivši vozača koji se kretao 215 kilometara na sat iako je maksimalna dozvoljena brzina kretanja na toj relaciji 130 - naveli su u MUP-u RS.

A. J. R.

Broj i vrsta prekršaja u prošloj i razlika u odnosu na 2016. godinu

Prekoračenje dozvoljene brzine   -31%

Vožnja pod uticajem alkohola               -13,24 %

Isključenje vozila iz saobraćaja           -23%

Nekorišćenje bezbjednosnog pojasa       -31%

Saobraćajne nesreće u 2017. i razlika u odnosu na 2016. godinu

Saobraćajne nesreće             -1,5%

Poginulih                   -11,5%

Teško povrijeđeni      -8,9%

Lakše povrijeđeni      -11,7%

Vrsta prekršaja i propisana kazna

Vožnja sa više od 1,5 promila alkohola u krvi    400 - 1.000

Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača 400 - 1.000

Nevezivanje pojasa 100 - 300

Korišćenje mobilnog telefona u vožnji       100 - 300

Prekoračenje brzine od 10 do 20 kilometara na sat        50

Prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na sat        100 - 300 KM+zabrana upravljanja vozilom mjesec

Prekoračenje brzine više od 30 kilometara na sat         400 - 1.000 KM+2 kaznena boda+zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana