Papin izaslanik stigao u BiH počinje kontrola Međugorja

dnevnik.ba
Papin izaslanik stigao u BiH počinje kontrola Međugorja

Zagreb - Posebni izaslanik pape Franje za Međugorje, poljski nadbiskup Henrik Hozer, stigao je u Sarajevo, na početku višemjesečne misije čiji je cilj unapređenje rada u Međugorju u koje svake godine dolazi više od dva miliona hodočasnika.

Kako su za Hinu u utorak potvrdili u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu, nadbiskup Hozer sinoć je stigao u Sarajevo i razgovarao s papinskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Luiđijem Pezutom. Predviđeno je da, prije dolaska u Međugorje, posebni Papin izaslanik u Sarajevu razgovara s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, mjesnim mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom.


Nadbiskup Hozer trebalo bi da do ljeta predloži način unapređenja brige za hodočasnike u Međugorju. U nedavnoj izjavi, koju je prenio i Radio Vatikan na hrvatskom jeziku, poljski nadbiskup je naveo da je njegova uloga "pažljivo ispitivanje stanja u Međugorju, naročito potreba hodočasnika".

"Trebalo bi da predložim moguće pastoralne inicijative za budućnost", kazao je poljski nadbiskup, dodajući da će njegovo poslanje imati isključivo pastoralno obilježje.

Upitan o međugorskom fenomenu, nadbiskup Hoser je istakao da "nije prvi put da Crkvi treba vremena u donošenju odluke".

"Ako je marijanska pobožnost procvjetala u Međugorju, ako toliko mnoštvo ide tamo, onda je to mjesto gdje će se poštovanje nastaviti, budući da našu Gospu možemo poštovati bilo gdje, naročito na onim mjestima gdje je to plodonosno", istakao je Papin posebni izaslanik.

Katolička Crkva do sada nije priznala navodna Marijina ukazanja u Međugorju, a mijesni biskup Ratko Perić nedavno je poručio da se sa sigurnošću može tvrditi da se Gospa u Međugorju nikada nije ukazala.

Papa Benedikt XVI je 2010. godine uspostavio posebno istražno povjereništvo za Međugorje, koje je trebalo da ispita vjerodostojnost ukazanja.

Nakon četiri godine rada, Povjereništvo je 2014. godine papi Franji predstavilo svoje zaključke. Sveti otac je potom proslijedio slučaj Saboru za nauku vjere, koji do danas nije donio konačni sud. U međuvremenu je papa Franjo u nekoliko navrata isticao da Gospa nije poštar pa da svakog dana šalje poruke, što su mediji opisivali kao direktnu kritiku navodnim svakodnevnim ukazanjima koje imaju pojedini od šest vidilaca iz Međugorja.

Međugorje godišnje posjeti između 2 i 2,5 miliona hodočasnika iz cijeloga svijeta i ubraja se među najveća katolička hodočasnička mjesta. To je bio ključni razlog zbog kog je papa poslao posebnog izaslanika nezavisno od vjerodostojnosti ukazanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana