Papi stižu prijetnje od Islamske države

Goran Maunaga
Papi stižu prijetnje od Islamske države

Sarajevo - Šef vatikanske bezbjednosne službe Domeniko Đani izjavio je juče u Sarajevu da postoje prijetnje Islamske države papi Franji, zbog čega su bezbjednosne službe u BiH već u akciji kako bi njegova posjeta protekla bez najmanjeg incidenta.

- Papa Franjo i Sveta stolica nisu dobili direktne prijetnje, ali postoje saznanja o prijetnjama koje dolaze od Islamske države - istakao je Đani tokom sastanka u papinskoj nuncijaturi u Sarajevu sa predstavnicima Katoličke crkve u BiH i domaćih pravosudnih i bezbjednosnih institucija.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH kazali su "Glasu Srpske" da je prijetnja papi Franji od terorista Islamske države konstantna, bez obzira na to gdje se on nalazi.

- Već je počelo preduzimanje potrebnih mjera u vezi s tim i sa najavljenim dolaskom pape Franje u Sarajevo 6. juna - kazali su u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Četvoročlana vatikanska delegacija stigla je u Sarajevo u nedjelju pripremajući teren za posjetu pape Franje. Osim sastanaka sa najvišim crkvenim i predstavnicima institucija, obišli su sva mjesta koja bi papa Franjo trebalo da posjeti tokom boravka u Sarajevu.

S Đanijem se juče sastao i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, a glavna tema razgovora bio je bezbjednosni aspekt posjete pape Franje. Vatikanski zvaničnik je iskazao podršku i povjerenje Tužilaštvu i policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH koje će u koordinaciji sa bezbjednosnom službom Vatikana obezbjeđivati papu Franju. Salihović je istakao da će Tužilaštvo BiH, zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, preduzeti sve aktivnosti da bi obezbjeđenje bilo na najvišem nivou. ...

.

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elektrpnskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana