Папа, пети пут на мети балканских џихадиста

РТС
Папа, пети пут на мети балканских џихадиста

Западне обавијештајне службе спречиле су, у посљедњих 20 година, најмање пет покушаја напада балканских радикалних исламиста на поглаваре Римокатоличке цркве. Најамбициознији план џихадиста пропао је септембра 1997. године, када је полиција у Сарајеву демонтирала експлозив свега пола сата прије доласка папе Јована Павла Другог. Посљедњи покушај напада на папу окончан је хапшењем четворице џихадиста у Италији и на Косову.

Акцијом италијанске и косовске полиције, пишу приштинске новине позивајући се на обавјештајне изворе, ухапшена су четворица радикалних исламиста који су, наводно, планирали да убију папу Фрању, што је пети по реду покушај атентата на поглаваре Римокатоличке цркве осмишљен на Балкану.

Најамбициознији план исламиста да убију папу, у то вријеме Јована Павла Другог, осујећен је у Сарајеву септембра 1997. године, када је група бивших муџахедина поставила двадесетак противтенковских мина и пластични експлозив недалеко од моста преко којег је требало да прође папина колона возила.

Експлозив је био постављен недуго пошто је то мјесто преконтролисала локална полиција, а план џихадиста упропастио је портир оближњег паркинга, који је видио сумњиве предмете и обавијестио снаге Сфора, које су онеспособиле бомбу. Случај је дуго био скриван од очију јавности, али је вео тајне спао када се испоставило да је идентичан експлозив, претходно, коришћен у серији напада.

Извори из међународне полиције су, тада, саопштили да је пронађено око 150 килограма експлозива.

Готово истовремено, италијанска полиција ухапсила је у Италији 14 особа због планирања убиства папе Јована Павла Другог током посјете Болоњи. Свих 14 ухапшених ушли су у Италију са пасошима БиХ.

Италија је, тада, од Сарајева тражила изручење наводних организатора, Караја Камела, званог Абу Хамза, и Сајеха Недала, али је БиХ тај захтјев одбила, уз образложење да изручење грађана БиХ није могуће.

Италијански и хрватски обавијештајци су, 2005. године, осујетили план бомбашког напада током сахране папе Јована Павла Другог. Група радикалних исламиста из Горње Маоче је у Италију покушала да прошверцује 11 ракетних бацача, пластични експлозив и детонаторе, а план је био да се током сахране убије што већи број политичара.

Том приликом, ухапшено је укупно пет особа, укључујући и Рената Прајза из Котор Вароши, који је послије тврдио да нема везе са нападом, већ је само продао оружје радикалним исламистима, не знајући какав им је план.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана