Papa i Erdogan razgovarali 50 minuta iza zatvorenih vrata

Glas Srpske
Papa i Erdogan razgovarali 50 minuta iza zatvorenih vrata

Vatikan - Papa Franjo održao je danas sastanak sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom u okviru prve posjete šefa turske države Vatikanu u posljednjih 59 godina.Njihov privatni sastanak trajao je oko 50 minuta, a papa je potom pred novinarima poklonio Erdoganu bronzani medaljon koji prikazuje anđela koji grli sjevernu i južnu hemisferu dok nadvladava zmaja.

"Ovo je anđeo mira koji nanosi poraz demonu rata. To je simbol svijeta zasnovanog na miru i pravdi", rekao je papa Erdoganu. Medaljon je napravio italijanski umjetnik Gvido Verol.


Javni dio sastanka protekao je u srdačnoj atmosferi, prije nego što su reporteri napustili prostoriju.

Erdogan je rekao prije polaska na put da će sa papom razgovarati o situaciji na Bliskom istoku i priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela, što mnogi američki saveznici smatraju pogubnim potezom za mir.

U Rimu su preduzete jake mjere obezbjeđenja povodom Erdoganovog dolaska u Vatikan. Trg Svetog Petra bio je potpuno prazan, pošto su okolne ulice zatvorene za vjernike i turiste.

Erdogan i papa prethodno su razgovarali telefonom u decembru, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana