Пандуревић: Вигемарк колачима у којима је био „запис“ куповао гласове

Срна
Пандуревић: Вигемарк колачима у којима је био „запис“ куповао гласове

Сарајево - Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић изјавила је да разумије специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка што је лобирао за усвајање сета закона о акцизама, али да не може да разумије посланике који су се „продали за један колач код њега“.

Пандуровићева је рекла да Вигемарк не штити интересе БиХ, него интересе ЕУ, Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и Европске инвестиционе банке.

„ЕБРД има вишак пара и жели негдје да их пласира. Он се бори за то и он је добро плаћен да то ради, да пласира њихова средства. А то ми треба да платимо, односно грађани ове земље треба да то плате. Грађани БиХ треба да се суоче са 300 милиона марака, које ће издвојити за акцизе које им се намећу, да отплаћују те кредите“, рекла је Пандуревићева новинарима.

Према њеним ријечима, натрагичније је што БиХ за Коридор „Пет це“ нису потребни кредити јер нема ни идејних рјешења.

„То су паре које ће бити неповучене и на њих ћемо плаћати пенале, као што већ плаћамо пенале на три милијарде раније неповучених кредита. Нема идејних рјешења, нема пројеката, нисмо још у тој фази да се иде у реализацију пројеката“, додала је Пандуревићева, тврдећи да од приче о ауто-путевима нема ништа.

Она је истакла да је задатак посланика да се боре за интересе грађана који су их бирали.

„А шта се десило? Неке колеге оду код Вигемарка кући на колач, поједу колач, у којем је очито био неки запис, промијене мишљење и не занима их шта мисли народ и како ће живјети народ који их је бирао, него их занима шта мисли Вигемарк“, рекла је Пандуревићева и додала да је специјални представник ЕУ обилазио на кућној адреси и посланике СДС-а, али да је одбијен уз осмијех и уз кафу.

Пандуревићева је поручила да ниједан од међународних представника нема потребе да посјећује посланике Клуба СДС-а јер ова странка доноси одлуке искључиво на својим органима, а никако на „сећијама представника међународне заједнице“.

„Сви ми који смо против, које господин Вигемарк није успио да купи и подмити колачима и не знам чиме све још, постављамо питање ко је предлагач закона“, рекла је Пандуревићева и закључила да одговор од предсједавајуће Представничког дома Борјане Кришто о томе није добијен.

Она је поновила да ће противници повећања акциза у случају усвајања овог сета закона покренути апелацију пред Уставним судом БиХ, те да ће, уколико Уставни суд законе о акцизама прогласи неуставним због кршења процедура, предложити доношење закључка којим се они који су подржали њихово доношење обавезују да грађанима БиХ надокнаде штету коју ће претрпјети због повећаних акциза.

Пандуревићева је потврдила да није гласала за декларацију о траси пута Београд-Сарајево коју је предложио Младен Босић, такође из СДС-а, образлажући да заступа интересе своје изборне јединице.

„Посебно ми је Бирач битан. Сматрам да траса пута од Сарајева до Београда треба да иде преко Зворника и Власенице. СДС није лидерска ни диктаторска странка, гдје нам лидер каже шта ћемо мислити, као што другима кажу њихови лидери“, закључила је Пандуревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана