Pandurević: Revizorski izvještaji finansijskog poslovanja pozitivni

Srna
Pandurević: Revizorski izvještaji finansijskog poslovanja pozitivni

Sarajevo - Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da su revizorski izvještaji Ministarstva bezbjednosti i svih policijskih agencija na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na finansijsko poslovanje pozitivni i da nije bilo nikakvih finansijskih malverzacija i zloupotreba budžetskog novca.

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staše Košarca da revizorski izvještaji o djelovanju značajnog broja zajedničkih institucija BiH upozoravaju na visok nivo korupcije u trošenju javnih sredstava, Pandurevićeva je rekla da je "tužno da neko ko je poslanik očito nije pročitao revizorske izvještaje i da je nešto negdje načuo, pa onda izmišlja".

Prema njenim riječima, revizori od prošle godine koriste nove standarde za izradu revizorskog mišljenja, pa daju i revizorsko mišljenje o usklađenosti podzakonskih, odnosno internih akata.

"I Ministarstvo bezbjednosti i policijske agencije dobili su mišljenje s rezervom, to jest skretanje pažnje zbog toga što nikada nije usvojen podzakonski akt koji se zove Pravilnik o obračunu policijskog dodatka", navodi Pandurevićeva.

Ona je dodala da je taj problem postojao od 2006. godine i da Nikola Špirić kao ministar finansija u Savjetu ministara nikada nije predlagao taj akt iako mu je bivši direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Goran Zubac slao brojne dopise u kojima od njega traži da Savjet ministara usvoji taj akt.

"Pravilnik o obračunu policijskog dodatka usvojen je krajem prošle godine i konačno je ministar /Vjekoslav/ Bevanda riješio taj problem. Zbog toga je mišljenje s rezervom, ali očito Košarac voli da pokazuje svoje elementarno neznanje", smatra Pandurevićeva.

Kad je riječ o nabavci pasoša, Pandurevićeva kaže da ne zna "zašto se Košarac kiti perjem SDS-a".

"Tražila sam od Ministarstva civilnih poslova detaljan izvještaj o svim raspisanim tenderima i svim odlukama Komisije za žalbe. SNSD je gunđao zbog toga što ja to tražim. U internom razgovoru sa ministrom Mektićem tražila sam da to istjeramo na čistinu - zašto imamo taj problem, da vidimo ko je odgovoran", kaže Pandurevićeva.

Komentarišući navode Košarca da postoje pouzdane informacije da su ministar Mektić i njegov kabinet održavali bliske veze sa francuskom firmom "Džemalto", koja godinama koči proces izdavanja pasoša građanima BiH, Pandurevićeva je rekla da Mektić kao ministar bezbjednosti nema apsolutno nikakve veze sa nabavkom pasoša jer je to resor Ministarstva civilnih poslova.

"Ako već pričamo o žDžemaltuž u Komisiji za žalbe sjedi, i izvjestilac je u tim predmetima, upravo čovjek koji je radio za SNSD i koji je hapšen u predmetu Siniše Dodika", navela je Pandurevićeva.

Ona smatra da je SNSD u sukobu između "Milbauera", sa kojim su nekad sarađivali, odnosno njihov kadar Siniša Macan i Sredoje Nović, koji je bio ministar civilnih poslova, i novog "Džemalta".

"Naš jedini interes je da se sve istjera na čistinu i da riješimo taj problem i da vidimo ko je mutio. Mi to želimo, to želi i Mektić i zbog toga smo mi tražili izvještaj da vidimo kompeltnu dokumentaciju u procesu javnih nabavki", ponovila je Pandurevićeva.

Predstavnički dom parlamenta BiH je na sjednici održanoj 31. januara sa 38 glasova "za" usvojio zaključak da se održi posebna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o izvještajima o reviziji institucija BiH za koje je Kancelarija za reviziju dala mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje.

Zaključeno je da se na sjednici obezbijedi prisustvo ovlaštenih predstavnika ovih institucija.

Inicijativu za održavanje posebne sjednice pokrenuo je poslanik SNSD-a Nikola Špirić ocijenivši da bi to pokazalo da je parlament spreman za ozbiljnu raspravu, identifikovanje problema, te iznalaženje mjera.

Deset institucija BiH dobilo je mišljenje sa rezervom, a to su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za indentifikacione dokumente, ministarstva bezbjednosti, odbrane i inostranih poslova, Tužilaštvo BiH, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Visoki sudski i tužilački savjet, te Uprava za indirektno oporezivanje.

Ovi izvještaji biće na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma u utorak, 20. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana