Пандуревић: Не постоји разлог за смјену Мектића

Срна
Пандуревић: Не постоји разлог за смјену Мектића

Сарајево - Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић вјерује да на сутрашњој сједници овог дома неће бити подржана иницијатива клубова посланика СНСД-а и ДНС-а за смјену министра безбједности Драгана Мектића.

"У пракси демократских земаља није забиљежено да на посљедњој сједници једног сазива парламента неко тражи смјену министра у извршном тијелу чији мандат већ истиче", рекла је Пандуревићева новинарима у Сарајеву.

Она је оцијенила да је ова иницијатива "пуцањ у ноге СНСД-а и ДНС-а".

"Не постоји ниједан разлог зашто би Мектић био смијењен. Да ли те избјеглице падају са неба или однекуд долазе, одакле долазе, преко којих држава", упитала је Пандуревићева и додала да више од 80 одсто миграната у БиХ долази из Србије.

Она је навела да је за осам мјесеци у БиХ ушло миграната колико је у јеку мигрантске кризе био дневни прилив у Србију, због чега тамо нису смјењивани министри.

"Процјена је да их је око 2.500 у БиХ, а криза се прави вјештачки јер власт у Републици Српској нема одговора на суштинска питања", рекла је Пандуревићева, наводећи да су кључна питања у Српској проблем емиграције, те расвјетљавање напада на новинара Владимира Ковачевића и, како је навела, убиства Давида Драгичевића.

Према њеним ријечи, ако неко треба поднијети оставку и бити смијењен, то је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Клубови посланика СНСД-а и ДНС-а покренули су иницијативу за Мектићеву смјену која је на дневном реду сутрашње сједнице Представничког дома.

Кошарац: Очекујем смјену министра Мектића

Шеф Клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да очекује да на сутрашњој сједници овог дома буде смијењен министар безбједности БиХ Драган Мектић.

"Очекујем да ћемо снагом аргумената и чињеница које имају Клуб посланика СНСД-а и ДНС-а отворити расправу, с обзиром на чињеницу да је улога министра Мектића врло штетна по безбједност у БиХ, а генерално и имиџ земље", рекао је Кошарац новинарма у Сарајеву.

Прем његовим ријечима, посланици из ове двије странке остају при ставу да овакво понашање Мектића штети укупно безбједносносном стању у БиХ, али и интересима Републике Српске.

Кошарац је истакао да је основни интерес посланика из СНСД-а и ДНС-а да заштите интерес Републике Српске, те додао да је Мектићево дјеловање у протекле четири године било против Српске, што, како је рекао, мора бити кажњено.

Бојић: Мектић обмануо јавност и треба да буде смијењен

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић изјавио је данас у Сарајеву да је министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић обмануо јавност у вези са мигрантском кризом и да је због тога потребно да буде смијењен са те функције.

"Прије двије, три године Мектић је говорио како нико неће у БиХ, а поготово избјеглице, да неће бити миграната, и да, уколико се то деси, БиХ има спремљене снаге и средства. Данас је то потпуно другачије, институције не држе ситуацију под контролом", рекао је Бојић новинарима.

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да ће тај посланички клуб подржати иницијативу за смјену Мектића и да му је жао што она није раније покренута.

Шеф посланичког клуба ДФ-а Дамир Бећировић најавио је да посланици те странке неће подржати Мектићеву смјену, наводећи да би пуно боља варијанта била да је покренута смјена министра иностраних послова Игора Црнатка.

Бећировић је за Црнатка рекао да је у посљедње вријеме урадио пуно лошијих ствари од Мектића и да "више брука БиХ него што ради на њеној промоцији".

Клубови посланика СНСД-а и ДНС-а покренули су иницијативу за Мектићеву смјену која је на дневном реду сутрашње сједнице Представничког дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана