Pandurević: Naredne sedmice apelacija za ocjenu ustavnosti odluke o popisu

Srna
Pandurević: Naredne sedmice apelacija za ocjenu ustavnosti odluke o popisu

Istočno Sarajevo - Član Predsjedništva Srpske demokratske stranke /SDS/ Aleksandra Pandurević izjavila je danas da je Savez za promjene spremio apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke o načinu popisa stanovništva koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

"Ostalo je još da se dorade neke finese i mislim da će tokom naredne sedmice ovlašteni podnosioci apelacije, to učiniti. Mi očekujemo da će Ustavni sud zaista uvažiti argumentaciju koja je navedena u apelaciji", rekla je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.


Ona je istakla da Republika Srpska u ovom slučaju ima ključ rješenja, navodeći da za pristup bazi podataka postoje tri ključa, a da svaka Agencija za statistiku ima jednu šifru ključa. Ona je objasnila da je bez te tri šifre ključa nemoguće pristupiti podacima.

"Dovoljno je da Agencija za statistiku Republike Srpske povuče svoj ključ i niko ne može pristupiti podacima", rekla je Pandurevićeva.

Ona smatra da će sjednica Predsjedništva BiH, u ponedjeljak 27. juna, biti "odigrana" u skladu sa mehanizmom koordinacije.

"Poznato je da kolegijum, koji još nije formiran, čine predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri, koji treba da kažu svoje mišljenje. Ukoliko /premijer Srpske/ Željka Cvijanović iznese stav Vlade da je to neprihvatljivo za Republiku Srpsku, ova adaptacija neće dobiti podršku /Mladena/ Ivanića u Predsjedništvu", rekla je Pandurevićeva.

Ona je navela da će se u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH naći i Zakon o javnom RTV sistemu u drugom čitanju, kojim se sprema "nova otimačina i pljačka građana".

Pandurevićeva je navela da su poslanici samo formalni predlagači ovog zakona, te da ga je napisao "jedan servis, advokatska kancelarija za šta joj je plaćeno 24.000 KM".

"Taj servis već je spremio nacrt izmjena i dopuna entitetskih zakona kako bi se u Republici Srpskoj uveo porez od 0,9 odsto na primanja. Na taj način, na godišnjem nivou od penzionera bi bilo uzeto 9.332.000 KM, a od zaposlenih 22.408.382 KM. U Federaciji su ti iznosi duplo veći", rekla je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da je "zapanjujuće" da su poslanici SNSD-a u prvom čitanju podržali ovaj zakon najavljujući amandmane među kojima uopšte nisu uvažili mišljenje Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske od 20. maja, koje jasno kaže da je ovaj zakon neprihvatljiv sa stanovišta interesa Srpske, a posebno da je neprihvatljivo uvođenje fondova koji će se puniti uvođenjem novih poreza.

Pandurevićeva je napomenula da su se Reformskom agendom entiteti obavezali i na reformu poreza i na smanjenje postojećih poreza.

"Mi poručujemo da novih poreza i nameta građanima neće biti, po cijenu da moramo blokirati RTRS i provesti 24 časa ispred takozvanog javnog servisa", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana