Пандуревић: Наредне седмице апелација за оцјену уставности одлуке о попису

Срна
Пандуревић: Наредне седмице апелација за оцјену уставности одлуке о попису

Источно Сарајево - Члан Предсједништва Српске демократске странке /СДС/ Александра Пандуревић изјавила је данас да је Савез за промјене спремио апелације Уставном суду БиХ за оцјену уставности одлуке о начину пописа становништва коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

"Остало је још да се дораде неке финесе и мислим да ће током наредне седмице овлаштени подносиоци апелације, то учинити. Ми очекујемо да ће Уставни суд заиста уважити аргументацију која је наведена у апелацији", рекла је Пандуревићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.


Она је истакла да Република Српска у овом случају има кључ рјешења, наводећи да за приступ бази података постоје три кључа, а да свака Агенција за статистику има једну шифру кључа. Она је објаснила да је без те три шифре кључа немогуће приступити подацима.

"Довољно је да Агенција за статистику Републике Српске повуче свој кључ и нико не може приступити подацима", рекла је Пандуревићева.

Она сматра да ће сједница Предсједништва БиХ, у понедјељак 27. јуна, бити "одиграна" у складу са механизмом координације.

"Познато је да колегијум, који још није формиран, чине предсједавајући Савјета министара и ентитетски премијери, који треба да кажу своје мишљење. Уколико /премијер Српске/ Жељка Цвијановић изнесе став Владе да је то неприхватљиво за Републику Српску, ова адаптација неће добити подршку /Младена/ Иванића у Предсједништву", рекла је Пандуревићева.

Она је навела да ће се у понедјељак на сједници Представничког дома парламента БиХ наћи и Закон о јавном РТВ систему у другом читању, којим се спрема "нова отимачина и пљачка грађана".

Пандуревићева је навела да су посланици само формални предлагачи овог закона, те да га је написао "један сервис, адвокатска канцеларија за шта јој је плаћено 24.000 КМ".

"Тај сервис већ је спремио нацрт измјена и допуна ентитетских закона како би се у Републици Српској увео порез од 0,9 одсто на примања. На тај начин, на годишњем нивоу од пензионера би било узето 9.332.000 КМ, а од запослених 22.408.382 КМ. У Федерацији су ти износи дупло већи", рекла је Пандуревићева.

Она је оцијенила да је "запањујуће" да су посланици СНСД-а у првом читању подржали овај закон најављујући амандмане међу којима уопште нису уважили мишљење Министарства саобраћаја и веза Републике Српске од 20. маја, које јасно каже да је овај закон неприхватљив са становишта интереса Српске, а посебно да је неприхватљиво увођење фондова који ће се пунити увођењем нових пореза.

Пандуревићева је напоменула да су се Реформском агендом ентитети обавезали и на реформу пореза и на смањење постојећих пореза.

"Ми поручујемо да нових пореза и намета грађанима неће бити, по цијену да морамо блокирати РТРС и провести 24 часа испред такозваног јавног сервиса", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана