Пандуревић: Комисија за израду споразума за нас више не постоји

Срна
Пандуревић: Комисија за израду споразума за нас више не постоји

Бањалука - Комисија за израду споразума о међусобним односима политичких субјеката у Републици Српској за представнике Савеза за промјене /СзП/ више не постоји, јер представници владајуће већине нису доставили своје приједлоге, саопштили су данас чланови ове комисије из СзП-а.

Копредсједавајућа ове комисије Александра Пандуревић /СДС/ рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је СзП очекивао договор политичких субјеката до сједнице Народне скупштине Републике Српске која је заказана за сутра.


"Друга страна не жели да разговарамо и Комисија за нас више не постоји", рекла је Пандуревићева.

Она тврди да није било воље владајуће већине да се Комисија поново састане.

"Договор је био да сачине приједлог што до сада није урађено. Не знамо да ли приједлог није достављен, јер се чланови Комисије из владајуће већине међусобно нису могли да договоре или им је једини циљ био разводњавање приче и скретање пажње опозиције са сутрашње посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске гдје ће поново бити прекршен скупштински Пословник о раду и Закон о буџетском систему Републике Српске, јер ће по хитном поступку бити разматран Приједлог буџета", додала је Панудревићева.

Она каже да је СзП препознао одређене проблеме у Српској и понудио рјешења владајућој већини, која то није прихватила јер, као тврди, институције Српске жели да држи у функцији уских партијских интереса.

Члан Комисије из ПДП-а Перица Бундало рекао је да је постојање Комисије у овом тренутку постало бесмислено и да се у Народној скупштини понављају исте ствари, јер су документи предложени по хитној процедури, међу којима и Приједлог буџета.

"У Народној скупштини је поново прекршен Устав, а ми о свему овоме нећемо ћутати. Опозиција ће сутра тражити поштивање закона и Устава, видјећемо каква ћа бити реакција владајуће већине и онда донијети одлуку о поступању у највишој законодавној институцији у Српској", нагласио је Бундало.

Члан Комисије из НДП-а Војислав Глигић каже да је био заговорник договора, иако није био оптимиста.

"И сада мислим да је потребно постићи договор. Опозиција је предложила теме које се односе на Радио-телевизију Републике Српске, Народну скупштину и заједничко дјеловање на нивоу БиХ. Нажалост, то није прихавћено од владајуће већине и када о овоме не можемо постићи договор, не знам о чему можемо", рекао је Глигић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана