Памер писмом одговорио Додику

N1
Памер писмом одговорио Додику

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је ''као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође”.

У писму достављеном Н1, Памер је одговорио Додику.

“Поштовани господине Додик,

потврђујем пријем Вашег дописа од 01.11.2018. године, те Вам достављам одговор на исти. Дозволите ми прије тога да Вам честитам на избору за члана Предсједништва БиХ и да Вам пожелим много успјеха и све најбоље на новој функцији и да, прије свега, Вашој држави и њеним грађанима пожелим сретну будућност!

Аустријска амбасада је одувијек, па тако и за вријеме мог мандата од 2013. године, радила на опсежној изградњи и учвршћивању билатералних односа између Босне и Херцеговине и Републике Аустрије и свих наших грађана. Посебно битно нам је при томе било разумијевање и сарадња међу народима на различитим пољима. Само у Години културе Аустрија - БиХ у 2016. години смо у цијелој земљи, дакле и у Републици Српској, реализовари велики број пројеката, нпр. у Бањалуци, између осталог у Музеју савремене умјетности РС, и на другим мјестима. Такођер смо се трудили да изградимо економске везе, што врло добро показује и присуство аустријских фирми у Дервенти и Приједору одн. тамошње новоотворене продукцијске хале. Ви, на жалост, никада нисте присуствовали нити на једној од манифестација Аустријске амбасаде.

Нажалост сам приморан да напоменем да се Ваше поштовање према држави Аустрији и њеним државним органима, које сте неколико пута изразили у Вашем допису, не очитује у пракси.

Насупрот томе, Ваша реторика и Ваше довођење у питање државног јединства БиХ производе несигурност и страх, нарочито и код потенцијалних аустријских инвеститора. Као што знате, Влада Републике Аустрије подржава процес приступања БиХ Европској унији, који, међутим, захтијева државни интегритет и функционалност. Вашу тврдњу да сам “ја фаворизирао бошњачку политику” с одлучношћу одбацујем и исту морам коригирати јер сам увијек заступао званичну позицију аустријске владе. Мада споредно у овом контексту, али ипак неопходно, морам коригирати и Ваш приказ инцидента у Требињу: исти се уопште није догодио онако, како сте Ви приказали, него је тачно слиједеће: током туристичке посјете Требињу сам приликом фотографисања зграде некадашње к. у. к. жељезничке станице вербално нападнут да је наводно потребна дозвола за фотографисање.

Ваша, као пријетња изражена обавијест да ћете аустријске државне органе обавијестити о мом раду у Сарајеву ме оставља равнодушним. Унапријед сам своје надређене обавијестио о Вашем допису и мом одговору, те ћу и даље, како ми посао налаже, извјештавати о Вашим изјавама и Вашим активностима у Босни и Херцеговини.

Закључно се с одлучношћу, како садржајно тако и формално супротстављам Вашим, и у Вашем допису поново исказаним, неоправданим нападима на Високог представника међународне заједнице у БиХ, амбасадора Валентина Инцка, који се залаже за просперитет и напредак у Вашој земљи.

А морам скренути пажњу и на Ваше беспримјерне нападе у прошлости на представнике и других држава у БиХ, као нпр. САД-а или Француске, који штете како угледу државе БиХ, тако и угледу ентитета Република Српска, стоји у писму Мартина Паммера, амбасадора Републике Аустрије у БиХ.”, наводи се у Памеровом писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана