Pali bastioni opozicije

Darko Momić
Pali bastioni opozicije

Banjaluka - Pojedine stranke na proteklim izborima su napravile katastrofalan rezultat u svojim tradicionalnim uporištima.

Srpska demokratska stranka u Palama i Sokocu od opštih izbora 2014. godine bilježi sve lošiji rezultat. U Palama, koje su nekada smatrane kolijevkom i najjačim uporištem SDS-a, ova stranka je 2014. godine u trci za Narodnu skupštinu osvojila 3.320 glasova i bila je najjača stranka.

Već na lokalnim izborima 2016. godine njen dotadašnji načelnik Miodrag Kovačević izgubio je izbornu trku od kandidata SNSD-a Boška Jugovića, a SDS je pao na 3.099 glasova i na drugo mjesto, jer je SNSD ostvario bolji rezultat. Ovogodišnji izbori donijeli su novi pad, jer je SDS osvojio samo 2.856 glasova i pao na treće mjesto po broju osvojenih glasova u svom nekadašnjem bastionu, jer je DNS, zahvaljujući Aci Stanišiću, napravio bolji rezultat od SDS-a, ali i od SNSD-a.

Šef paljanskog SDS-a Bojan Ninković ne spori da SDS osvaja sve manje glasova u Palama, ali kaže da ipak uspijeva da zadrži približno isti rezultat.

- Tačno je da smo pali u odnosu na 2014. godinu, ali naše biračko tijelo se stalno vrti negdje oko 3.000 birača. To što smo pali na treće mjesto po broju osvojenih glasova rezultat je kupovine kojom su se bavile druge stranke i njihovi kandidati, prije svega DNS čiji rezultat od skoro 4.500 glasova je proizvod kupovine - kaže Ninković. 

Slična situacija je i na Sokocu, gdje je SDS prije četiri godine osvojio 3.653 glasa. Na lokalnim izborima 2016. godine pao je za više od hiljadu glasova, jer je dobio povjerenje 2.562 birača, a 7. oktobra je doživio novi pad, jer je za SDS glasalo svega 2.313 birača. Za ovu opštinu je interesantno da su prije četiri godine kandidati opozicije za predsjednika i srpskog člana Predsjedništva BiH Ognjen Tadić i Mladen Ivanić ostvarili pobjedu nad Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, dok je ove godine Ivanić osvojio oko 800 glasova manje nego 2014. godine i izgubio je od Dodika, dok je Vukota Govedarica pobijedio Željku Cvijanović, ali sa tačno 500 osvojenih glasova manje nego Ognjen Tadić.

Kotor Varoš nije više bastion opozicije u izbornoj jedinici tri, jer su SDS i PDP ostvarili katastrofalan rezultat u odnosu na posljednje lokalne izbore. Rezultat je porazniji za PDP, jer je Kotor Varoš jedina opština u Srpskoj u kojoj je ova stranka 2016. godine osvojila funkciju načelnika. PDP je tada dobila podršku 2.395 Kotorvarošana, a prije deset dana za Borenovićevu stranku u Kotor Varošu su glasala svega 1.673 birača. Za razliku od 2016. godine kada je samo SDS bio ispred PDP-a, sada su ih prestigli i SNSD i DNS koji je u Kotor Varošu ostvario najbolji rezultat od osnivanja.

Dugogodišnji šef kotorvaroškog PDP-a Miodrag Petrović, koga je na toj funkciji prije nekoliko mjeseci poslije čudnih unutarstranačkih izbora zamijenio načelnik opštine Zdenko Sakan, kaže da se ne smatra odgovornim za katastrofalan rezultat, jer je on na proteklim izborima bio na čelu regionalnog izbornog štaba koji je napravio odličan izborni rezultat.

- Kada sam davao otvorenu podršku Drašku Stanivukoviću i govorio da treba podržati njega i njegov način vođenja kampanje zato što je to dobro za cijelu stranku, nisam naišao na pretjerano razumijevanje. Ima još nekih razloga zbog kojih PDP nije napravio očekivani rezultat u Kotor Varošu, ali to je pitanje za stranačke organe, a ne za javnost - kaže Petrović.

Modriča za Krekića i opoziciju

Najčudniji izborni rezultat već nekoliko izbornih ciklusa pravi modrički SNSD. Načelnik ove opštine i predsjednik SNSD-a Mladen Krekić neprikosnoveno vlada ovom opštinom već četvrti mandat, a prije dvije godine dobio je rekordnih 7.650 glasova.

Za razliku od njega koji stalno pobjeđuje na lokalnim izborima, SNSD je sa 4.593 glasa iz 2016. pao na 3.972 glasa ove godine, a još čudnije je što su kandidati SNSD-a za predsjednika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Milorad Dodik poraženi i 7. oktobra, kao i prije četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana