Pala presuda za genocid protiv oficira VRS

Goran Maunaga
Pala presuda za genocid protiv oficira VRS

Sarajevo - Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu tog suda kojom je Ostoja Stanišić osuđen na 11 godina zatvora zbog navodnog učešća u genocidu, dok je potvrdilo presudu kojom je Marko Milošević oslobođen optužbe za isto krivično djelo.

Stanišić, koji je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske RS, prvostepenom presudom je u martu prošle godine proglašen krivim zbog učešća u genocidu u Srebrenici, dok je njegov zamjenik Milošević oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

- Vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je presudu kojom je uvažilo žalbu branioca optuženog Stanišića kojom ukida presudu Suda BiH u osuđujućem dijelu i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja - navedeno je u odluci koju je Sud juče objelodanio.

Sud je podsjetio da je Stanišićev branilac podnio žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o sankciji. Branilac je predložio da prvostepena presuda bude preinačena i on oslobođen optužbe ili da presuda bude ukinuta i određeno održavanje pretresa pred apelacionim vijećem. Na presudu je žalbu podnio i Stanišić.

Sud je istakao i da je žalba Tužilaštva BiH na oslobađanje Miloševića odbijena kao neosnovana i da je potvrđena odluka prvostepenog vijeća.

Miloševićev branilac Petko Pavlović kaže da će drugostepeni pretres u Stanišićevom slučaju biti otvoren 30. januara.

- U ovoj fazi je sve korektno i profesionalno odrađeno. Za Stanišića je ustanovljeno da nije bilo onako kako je to prvostepeno vijeće utvrdilo i da je bilo propusta. Nadam se da će sve biti potvrđeno i u sljedećoj fazi postupka i da će Stanišić biti slobodan čovjek. Za Miloševića je potvrđena presuda u kojoj je činjenično stanje zaista takvo - kaže Pavlović.

Stanišiću i Miloševiću je suđeno za ubistvo oko 800 Srebreničana jula 1995. godine na brani kod zvorničkog sela Petkovci. U optužnici je navedeno da su oni u julu 1995. godine na području sela Petkovci i Đulići svjesno pružili pomoć pripadnicima Vojske i MUP-a RS u uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Sud BiH je optužnicu protiv njih potvrdio u avgustu 2012. godine, a na ročištu održanom u septembru te godine izjasnili su se da nisu krivi. U oktobru 2012. godine počeo je glavni pretres.

Bez dokaza

Sudije su u prvostepenoj presudi kojom je Marko Milošević oslobođen optužbe navele da nisu imali dovoljno dokaza da je Ostoja Stanišić neka naređenja prenio na njega kao svog zamjenika.

- Nije dokazana krivična odgovornost, te se Milošević oslobađa optužbe u nedostatku dokaza - piše u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana