Пала пресуда за геноцид против официра ВРС

Горан Маунага
Пала пресуда за геноцид против официра ВРС

Сарајево - Апелационо одјељење Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду тог суда којом је Остоја Станишић осуђен на 11 година затвора због наводног учешћа у геноциду, док је потврдило пресуду којом је Марко Милошевић ослобођен оптужбе за исто кривично дјело.

Станишић, који је био командант Шестог батаљона Зворничке бригаде Војске РС, првостепеном пресудом је у марту прошле године проглашен кривим због учешћа у геноциду у Сребреници, док је његов замјеник Милошевић ослобођен оптужби због недостатка доказа.

- Вијеће Апелационог одјељења донијело је пресуду којом је уважило жалбу браниоца оптуженог Станишића којом укида пресуду Суда БиХ у осуђујућем дијелу и одређује одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења - наведено је у одлуци коју је Суд јуче објелоданио.

Суд је подсјетио да је Станишићев бранилац поднио жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о санкцији. Бранилац је предложио да првостепена пресуда буде преиначена и он ослобођен оптужбе или да пресуда буде укинута и одређено одржавање претреса пред апелационим вијећем. На пресуду је жалбу поднио и Станишић.

Суд је истакао и да је жалба Тужилаштва БиХ на ослобађање Милошевића одбијена као неоснована и да је потврђена одлука првостепеног вијећа.

Милошевићев бранилац Петко Павловић каже да ће другостепени претрес у Станишићевом случају бити отворен 30. јануара.

- У овој фази је све коректно и професионално одрађено. За Станишића је установљено да није било онако како је то првостепено вијеће утврдило и да је било пропуста. Надам се да ће све бити потврђено и у сљедећој фази поступка и да ће Станишић бити слободан човјек. За Милошевића је потврђена пресуда у којој је чињенично стање заиста такво - каже Павловић.

Станишићу и Милошевићу је суђено за убиство око 800 Сребреничана јула 1995. године на брани код зворничког села Петковци. У оптужници је наведено да су они у јулу 1995. године на подручју села Петковци и Ђулићи свјесно пружили помоћ припадницима Војске и МУП-а РС у уклањању бошњачког становништва из Сребренице.

Суд БиХ је оптужницу против њих потврдио у августу 2012. године, а на рочишту одржаном у септембру те године изјаснили су се да нису криви. У октобру 2012. године почео је главни претрес.

Без доказа

Судије су у првостепеној пресуди којом је Марко Милошевић ослобођен оптужбе навеле да нису имали довољно доказа да је Остоја Станишић нека наређења пренио на њега као свог замјеника.

- Није доказана кривична одговорност, те се Милошевић ослобађа оптужбе у недостатку доказа - пише у пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана