Padobranski kup Prijedor 2012 okupio 77 padobranaca

Agencije
Padobranski kup Prijedor 2012 okupio 77 padobranaca

Prijedor - Sedamnaesti petrovdanski padobranski kup "Prijedor 2012" na Aerodromu Urije okupio je 77 padobranaca.

Kup je međunarodnog karaktera, a tome u prilog ide i činjenica da je ove godine uvršten u kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije odmah iza svjetskih kupova.

"Prijedor 2012" okupio je 77 padobranaca, odnosno dva pojedinačna takmičara i 15 ekipa sa po pet članova, iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Kup je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić koji je rekao da mu je pripala velika čast da otvori ovu manifestaciju u godini kada se obilježavaju značajni jubileji, kao što su 70 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije i 60 godina od osnivanja Aero kluba "Prijedor".

"Višedecenijsko postojanje ovog kluba i 17 godina trajanja ovog kupa sa dobrim ugledom i reputacijom svrstali su Prijedor među sjedišta sportskog vazduhoplovstva i padobranstva u regiji i Evropi i kako se to u današnjem žargonu kaže, Prijedoru dalo još jedan brend", rekao je Radojičić otvarajući Kup.

Kupu je prisustvovala i ministar porodice omladine i sporta Nada Tešanović.

"Petrovdanski padobranski kup u funkciji popularizacije padobranskog sporta na ovim prostorima, ali promoter i ovog grada i Republike Srpske", rekla je ona.

Ovo Ministarstvo već nekoliko godina podražava ovo veliko sportsko takmičenje, pa je tako ove godine obezbijeđeno gorivo za avione u vrijednosti od 50.000 KM.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koji je na čelu Organizacionog odbora Kupa, istakao je da su sportisti uvijek najbolji promoteri neke sredine.

"Nadam se da će svi učesnici ovog takmičenja odavde odnijeti lijepe uspomene i ponovo se vraćati u naš grad. Kada jedna manifestacija živi 17 godina, onda je to znak da ona ima tradiciju i imidž i da je dostigla određeni nivo, što samo potvrđuju desetine padobranaca koji se iz godine u godinu vraćaju u Prijedor", rekao je Pavić.

Direktor Kupa Manojlo Milovanović rekao je da će ovu manifestaciju, kao i prethodne dvije na kojima je obavljao ovu funkciju, smatrati uspješnom ako sutra kada budu završeni skokovi na Aerodromu Urije budu postrojeni svi koji su tu bili i danas.

"To znači bez povreda i bez onog najgoreg, a za to je potrebna disciplina. Drago mi je što je svake godine ovaj stroj sve veći i veći, ali znate kako se kaže, što su veće snage to su veći gubici. Insistiram na disciplini, primjenjujte ono što ste učili i slušajte instruktore i sudije", istakao je Milovanović.

Skokovi se izvode po Pravilniku FAI u klasičnoj disciplini skok na cilj. Sa visine od 1.100 metara izvodi se osam skokova uz polufinalne i finalne skokove, a svaka ekipa broji po pet takmičara.

Organizatori ovogodišnjeg kupa su Vazduhoplovni savez BiH, Vazduhoplovni savez RS i Aero klub "Prijedor", a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS i opština Prijedor.

Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg kupa zakazano je za sutra u 16.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana