Padaju tužbe za ratnu štetu

Goran Maunaga
Padaju tužbe za ratnu štetu

Banjaluka - Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju Pravobranilaštva RS i ukinuo presudu Apelacionog suda Brčko distrikta iz 2008. godine kojom je Srpskoj bilo naloženo da isplati 15.000 KM kao nadoknadu za ratnu nematerijalnu štetu.

U odluci Ustavnog suda navedeno je da je utvrđena povreda prava u odnosu na RS jer su u presudi brčanskog suda primijenjene pogrešne odredbe Zakona o obligacionim odnosima. Zbog toga je naloženo vraćanje predmeta tom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s Ustavom BiH. U ovom predmetu Remzija Hanušić tražila je isplatu nadoknade na ime nematerijalne štete zbog smrti muža u iznosu od 15.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj kaže da je odlukom Ustavnog suda potvrđen stav Pravobranilaštva da su nižestepeni sudovi u predmetima za nadoknadu nematerijalne ratne štete protiv RS ozbiljno kršili pravo na pravično suđenje i pravo na imovinu, ne poštujući rokove zastarjelosti.

- Odlukom smo zadovoljni, prije svega zato što je naglašeno da nižestepeni sudovi moraju da prihvataju naše prigovore u žalbama o zastarjelosti tih zahtjeva. Ovakvom odlukom bi konačno trebalo da se zaustavi loša sudska praksa u ovakvim predmetima u kojima se pravosuđe u BiH ponašalo selektivno - kaže Radulj i dodaje da sudovi donose presude na osnovu političkog uticaja, a ne zakona.

Logoraši i civilne žrtve rata iz FBiH protiv RS su podnijeli hiljade tužbi radi nadoknade nematerijalne štete kojima od Srpske traže ukupno oko 500 miliona maraka odštete. Ukoliko bi bio dosuđen takav odštetni zahtjev to bi bio udar na ekonomsku stabilnost Srpske, što je i plan vlasti i udruženja iz FBiH.

Pravni lijek

Slobodan Radulj kaže da u ovom predmetu kao pravni lijek postoji još mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, ali da to neće značiti ništa.

- Ustavni sud se prilikom donošenja ove odluke pozvao na sličan predmet i stav Evropskog suda za ljudska prava u kojem je već raspravljeno pitanje zastarjelosti potraživanja za štetu pričinjenu krivičnim djelom - kaže Radulj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana