Padaju tajne sa imovine političara

Vedrana Kulaga
Padaju tajne sa imovine političara

Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH objaviće iduće sedmice podatke o imovini koju imaju izabrani zvaničnici, čime će pasti tajne nakon tri godine, koliko su bili skriveni od očiju javnosti.

Ta odluka objelodanjena je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Narodne skupštine RS i delegacije CIK-a u Banjaluci.

Imovinski kartoni političara do septembra 2014. godine bili su javno dostupni na internet stranici CIK-a. Međutim, sklonjeni su nakon sporova u vezi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, a zainteresovani za njih od tada su mogli da ih na zahtjev dobiju na uvid i to u prostorijama izborne komisije bez mogućnosti kopiranja i iznošenja materijala.

Direktor Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović smatra da je skidanje tajne sa imovinskih kartona veliki i koristan korak, jer javnost ima pravo da zna čime raspolažu oni koji je predstavljaju.

- Međunarodni standard je da imovinski kartoni budu javno dostupni i nelogično je što to godinama nije bila praksa zbog sporova u vezi sa zakonskim rješenjima koja se tiču zaštite ličnih podataka. Dobro je što je CIK pronašao model da podaci o imovinskom stanju ponovo izađu na vidjelo, jer je to opšti interes - rekao je Jovanović.

Tema sastanka u Narodnoj skupštini bile su i izborne jedinice u Srpskoj, a zaključeno je da će radna grupa Narodne skupštine preispitati broj izbornih jedinica i mandata i ako bude potrebe, izvršiti promjene do maja 2018. kada CIK ima obavezu da raspiše opšte izbore. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da su uočene nepravilnosti u izbornim jedinicama koje se odnose na izbor poslanika u Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH iz RS.

- U tijelima Narodne skupštine sagledamo mogućnosti i u saradnji sa CIK-om vidjećemo da li nešto može biti promijenjeno - dodao je Čubrilović, koji smatra da treba razmotriti i pitanje spajanja opštih i lokalnih izbora kako permanentno ne bi bili u predizbornoj kampanji ili izbornom procesu.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je da su parlamenti obavezni da preispituju izborne jedinice.

- U RS imamo disproporciju između izborne jedinice tri u poređenju sa izbornim jedinicama sedam, osam i devet, koju je potrebno preispitati - kazala je Hadžiabdićeva i dodala da još ima vremena za izmjene Izbornog zakona BiH, jer bi izbori trebalo da budu održani 7. oktobra.

Na sastanku je bilo riječi i o neusklađenosti zakona o političkom organizovanju i finansiranju stranka te o problemima sa utvrđivanjem sukoba interesa i nemogućnosti oduzimanja mandata onima za koje bude utvrđeno da se nalaze na nespojivim funkcijama.

Broj glasača i mandata po izbornim jedinicama u RS

1 - Krupa na Uni, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Kostajnica

149.192 - birača

7 - mandata

2 - Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor

145.680 - birača

7 - mandata

3 - Banjaluka, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo, Kupres RS

275.610 - birača

12 - mandata

4 - Derventa, Brod, Vukosavlje, Modriča

85.282 - birača

4 - mandata

5 - Doboj, Petrovo, Teslić

122.488 - birača

6 - mandata

6 - Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Brčko distrikt - birači koji glasaju u RS

184.388 - birača

9 - mandata

7 - Osmaci, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Milići

117.064 - birača

7 - mandata

8 - Sokolac, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo RS, Pale RS, Rogatica

69.916 - birača

4 - mandata

9 - Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča RS, Novo Goražde, Čajniče, Rudo, Berkovići, Ljubinje, Bileća, Trebinje

110.326 - birača

7 - mandata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana