Падају тајне са имовине политичара

Ведрана Кулага
Падају тајне са имовине политичара

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавиће идуће седмице податке о имовини коју имају изабрани званичници, чиме ће пасти тајне након три године, колико су били скривени од очију јавности.

Та одлука објелодањена је након јучерашњег састанка предсједника Народне скупштине РС и делегације ЦИК-а у Бањалуци.

Имовински картони политичара до септембра 2014. године били су јавно доступни на интернет страници ЦИК-а. Међутим, склоњени су након спорова у вези са Законом о заштити личних података, а заинтересовани за њих од тада су могли да их на захтјев добију на увид и то у просторијама изборне комисије без могућности копирања и изношења материјала.

Директор Коалиције „Под лупом“ Дарио Јовановић сматра да је скидање тајне са имовинских картона велики и користан корак, јер јавност има право да зна чиме располажу они који је представљају.

- Међународни стандард је да имовински картони буду јавно доступни и нелогично је што то годинама није била пракса због спорова у вези са законским рјешењима која се тичу заштите личних података. Добро је што је ЦИК пронашао модел да подаци о имовинском стању поново изађу на видјело, јер је то општи интерес - рекао је Јовановић.

Тема састанка у Народној скупштини биле су и изборне јединице у Српској, а закључено је да ће радна група Народне скупштине преиспитати број изборних јединица и мандата и ако буде потребе, извршити промјене до маја 2018. када ЦИК има обавезу да распише опште изборе. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да су уочене неправилности у изборним јединицама које се односе на избор посланика у Народну скупштину РС и Парламент БиХ из РС.

- У тијелима Народне скупштине сагледамо могућности и у сарадњи са ЦИК-ом видјећемо да ли нешто може бити промијењено - додао је Чубриловић, који сматра да треба размотрити и питање спајања општих и локалних избора како перманентно не би били у предизборној кампањи или изборном процесу.

Предсједница ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је да су парламенти обавезни да преиспитују изборне јединице.

- У РС имамо диспропорцију између изборне јединице три у поређењу са изборним јединицама седам, осам и девет, коју је потребно преиспитати - казала је Хаџиабдићева и додала да још има времена за измјене Изборног закона БиХ, јер би избори требало да буду одржани 7. октобра.

На састанку је било ријечи и о неусклађености закона о политичком организовању и финансирању странка те о проблемима са утврђивањем сукоба интереса и немогућности одузимања мандата онима за које буде утврђено да се налазе на неспојивим функцијама.

Број гласача и мандата по изборним јединицама у РС

1 - Крупа на Уни, Нови Град, Козарска Дубица, Приједор, Оштра Лука, Костајница

149.192 - бирача

7 - мандата

2 - Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор

145.680 - бирача

7 - мандата

3 - Бањалука, Петровац, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово, Купрес РС

275.610 - бирача

12 - мандата

4 - Дервента, Брод, Вукосавље, Модрича

85.282 - бирача

4 - мандата

5 - Добој, Петрово, Теслић

122.488 - бирача

6 - мандата

6 - Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево, Бијељина, Лопаре, Угљевик, Брчко дистрикт - бирачи који гласају у РС

184.388 - бирача

9 - мандата

7 - Осмаци, Зворник, Шековићи, Власеница, Братунац, Сребреница, Милићи

117.064 - бирача

7 - мандата

8 - Соколац, Хан Пијесак, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново РС, Пале РС, Рогатица

69.916 - бирача

4 - мандата

9 - Вишеград, Источни Мостар, Невесиње, Калиновик, Гацко, Фоча РС, Ново Горажде, Чајниче, Рудо, Берковићи, Љубиње, Билећа, Требиње

110.326 - бирача

7 - мандата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана