PBS: Džamija kralja Fahda u Sarajevu veća prijetnja nego Bočinja

Nezavisne.com
PBS: Džamija kralja Fahda u Sarajevu veća prijetnja nego Bočinja

Vašington, Sarajevo - Američka javna televizija PBS je u jednoj od svojih najgledanijih političkih emisija "News Hours" desetominutni prilog posvetila islamskoj zajednici u BiH, u kojem sugeriše da su veći bezbjednosni problem saudijski uticaji na umjerene muslimane nego udaljena sela iz kojih su pojedinci odlazili da ratuju za Islamsku državu.

Naime, u prilogu pod nazivom "Da li je džamija koju finansira Saudijska Arabija prijetnja umjerenim muslimanima?" indirektno je prozvana Islamska zajednica BiH da pažnju namjerno skreće na sela Bočinju i Ošve i ljude koji su iz tih mjesta otišli da ratuju za Islamsku državu, a da izbjegava, ili da se ne usuđuje, da prozove Saudijsku Arabiju i njen uticaj na muslimane u BiH.

Reporter PBS-a Malkolm Brabant kaže da postoji sumnja da li male džamije uglavnom u ruralnim područjima zaista predstavljaju najveću prijetnju u pogledu radikalizacije i dodaje da im je bivši obavještajac rekao da bi zapadne saveznike više trebalo da brine velika džamija u Sarajevu koju sponzoriše Saudijska Arabija.

Brabant je prvo obišao sela Ošve i Bočinja, razgovarao s njihovim žiteljima i sugerisao da se uglavnom radi o konzervativnim, ali ne pretjerano ekstemnim muslimanima. Nakon toga, razgovarali su sa Goranom Kovačevićem, bezbjednosnim ekspertom sa Sarajevskog univerziteta, koji je te zajednice, možda pomalo pretjerano, uporedio s Amišima u Americi.

Kovačević kaže da zabrinutost treba da izazove džamija kralja Fahda, a Brabant sugeriše da je ta džamija zapravo samo nominalno pod kontrolom Islamske zajednice BiH.

"Ljude treba da zabrine ta džamija. Oni imaju mnogo novca. To je najradikalnija džamija u cijeloj BiH. Ali ona je formalno pod kontrolom Islamske zajednice BiH. Svi oni koji su izvršavali terorističke aktivnosti u BiH su povezani s tom džamijom, ali se niko ne usudi spominjati", kaže Kovačević.

Ekipu PBS-a legitimisala je policije u Sarajevu čak i pri pokušaju da s vanjske strane snimi džamiju kralja Fahda.

Čak ni uticajni ljudi u Islamskoj zajednici koje su kontaktirali nisu uspjeli da im omoguće da snimaju unutar džamije.

Ekipa "News Houra" je obavila razgovor i s Morin Kormak, ambasadorkom SAD u Sarajevu, podsjećajući da je ona nedavno primila Džona Brenona, direktora CIA, koji je u iznenadnu posjetu Sarajevu došao zbog borbe protiv terorizma.

Kormakova je jasno rekla šta su očekivanja SAD kad je u pitanju uticaj na tradicionalnu umjerenu muslimansku zajednicu u BiH:

Islamska zajednica BiH je krucijalan partner u borbi protiv radikalizacije, i poslala poruku "muslimanskim nacijama koje imaju svoje interese u BiH".

Iako se to direktno ne spominje, čini se da je mislila upravo na Saudijsku Arabiju.

"Te zemlje treba da omoguće BiH da održi svoju tradicionalnu umjerenu verziju islama", rekla je Kormakova. Danas smo kontaktirali IZ BiH, koja nas je uputila na Razima Čolića, za kojeg su nam objasnili da je nadležen za spoljne odnose IZ-a, a koji je, kako su rekli, ujedno bio i ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji.

On nam se nije javljao na telefon jer je bio na sastanku, ali je dao izjavu i za PBS, u kojoj je objasnio da IZ ima punu kontrolu nad džamijom kralja Fahda.

"Mi kontrolišemo šta se tamo dešava na dnevnoj bazi. Trojica naših imama se mole tamo, a svaki dan tamo bude pet službi", objasnio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana