Овјерене 642 кандидатске листе, 166 има недостатке

Овјерене 642 кандидатске листе, 166 има недостатке 19.07.2018 13:53 | Срна

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ данас је у Сарајеву овјерила 642 кандидатске листе које су испуњавале законом прописане услове, док је за 166 кандидатских листи утврђено да има недостатке.

У саопштењу ЦИК-а као регистровани недостаци на кандидатским листама наводи се да заступљеност полова није у складу са законом, одустајање од кандидатуре, кандидат нема пребивалиште у изборној јединици за коју се кандидовао и друго.

Политички субјекти, за чије је кандидатске листе утврђено да имају недостатке, биће обавијештени да у року од пет дана, односно до уторка, 24. јула, до 16.00 часова отклоне те недостатке.

Одбијена је овјера кандидатске листе политичке странке БПС-Сефер Халиловић за предсједника и потпредсједнике Републике Српске, јер је провјером утврђено да је та странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Заједно за БиХ.

ЦИК је одбио и овјеру двије кандидатске листе политичке странке Хрватска странка права за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер је провјером утврђено да је та политичка странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Хрватско заједништво ХДЗ 1990-ХСП БиХ.

Одбијена је овјера три кандидатске листе ХДЗ 1990 за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер је провјером утврђено да је та политичка странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Хрватско заједништво ХДЗ 1990-ХСП БиХ.

Није овјерена ни кандидатска листа политичке странке Прва странка за Скупштину Кантона 10, јер је провјером утврђено да та политичка странка није овјерена за наведени орган власти.

До 9. јула, кад је истекао рок за ову активност, кандидатске листе је доставило 58 политичких странака и 36 коалиција. Достављено је 808 кандидатских листи на којима се налази 7.600 кандидата, подсјећају из ЦИК-а.

Идуће седмице истиче рок за пријаву бирача за гласање изван БиХ

Рок за пријаву бирача за гласање изван БиХ истиче у уторак, 24. јула, подсјећа Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

До 17. јула за гласање из иностранства ЦИК је примио 38.236 пријава, од чега је до сада обрађено 25.084.

Услове за регистрацију испуњава 22.906 пријава, док 2.178 пријава има недостатке - није потписан образац, недостаје валидан доказ о идентитету и слично.

ЦИК је у случајевима, када је то могуће, обавијестио подносиоце пријава о недостацима у пријави да их отклоне ако су у прилици.

У уторак истиче рок и за промјену бирачке опције за расељена лица унутар БиХ, као и за бираче са пребивалиштем у Брчко дистрикту за одређивање бирачке опције у вези са избором ентитетског држављанства, саопштено је из ЦИК-а.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица