Оверарт: Границу немогуће затворити

Срна
Оверарт: Границу немогуће затворити

Сарајево - Шеф Међународне организације за миграције Питер ван дер Оверарт тврди да, због више разлога, није могуће затворити границу БиХ с циљем заустављања илегалних миграната.

“У случају БиХ, узимајући у обзир границе и посебност терена, већином са планинама и ријекама, затварање границе и спречавање миграција у потпуности није могућа опција. Границу је могуће ојачати”, рекао је Оверарт за “Дневни аваз”.

Он истиче и да је глобално искуство показало да је немогуће у потпуности зауставити илегалне мигранте и поручује да је важно ове чињенице схватити као реалност да би БиХ било омогућено да се бави илегалним миграцијама на својој територији.

Оверарт наводи да је БиХ за мигранте транзитна земља и позива домаће становништво на већу толеранцију и разумијевање.

“Ово су транзитне миграције, односно ови људи само користе БиХ како би прошли кроз њу и дошли у друге дијелове ЕУ, првенствено у Хрватску и послије у Словенију”, каже Оверарт.

Према његовим ријечима, битно је обезбиједити ефикасне граничне контроле, али тако да не буде кршења људских права, као ни насиља, а у складу са међународним законима треба идентификовати и помоћи и жртвама трговине људима.

“Аваз” подсјећа да је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић од почетка мигрантске кризе у БиХ више пута поновио да ће ако буде неопходно БиХ потпуно затворити своје границе, а његову изјаву недавно је поновио и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана