Овенс може да додијели Брчко једном од ентитета

nezavisne.com
Овенс може да додијели Брчко једном од ентитета

Брчко, Вашингтон - Деведесетогодишњи судија Роберт Б. Овенс и даље је на челу Арбитражног трибунала у Вашингтону за Брчко и још практично има овлаштења да својом одлуком додијели дистрикт једном од ентитета ако би оцијенио да је једна од страна озбиљно прекршила услове арбитраже.

"Независне" су задњих неколико година упорно покушавале доћи до судије Овенса, али никад нисмо успјели ступити с њим директно у контакт. Прије неколико дана у контакт с њим смо ступили путем OHR-а.

Судија Овенс нам је писмено одговорио да Трибунал и даље постоји, да је он и даље на његовом челу и да стране у арбитражи, укључујући и сам дистрикт, и даље имају могућност да поднесу предмете, као што је то био случај 2007. године, када се појавио спор у вези с питањем опорезивања.

"У коначној одлуци се истиче да тежи случајеви непоштивања услова утврђених одлуком, без обзира на то о којем се ентитету ради, могу довести до измјене одлуке. Коначном одлуком је предвиђен механизам за окончање режима супервизије и рада Трибунала. Нису дефинисани никакви рокови за његово затварање. И даље пратим дешавања у Брчком, а о развоју ситуације у дистрикту ме извјештава и сам супервизор", написао нам је судија Овенс.

Занимљиво је да се у БиХ јако мало пише и говори о овом судији и његовом Трибуналу, иако он и даље има велика овлаштења. Примјера ради, уколико погледате прес-клипинг или покушате потражити било какву вијест на претраживачу Гоогле, скоро да ништа нећете наћи о њему, као ни његову слику.

Представници главних политичких партија у Брчком, које је дистрикт од 1999. године, истичу да становници дистрикта знају за Трибунал и судију Овенса, али да за њега зна мало људи ван Брчког. Чак ни најзначајнији политичари у БиХ нису увијек сигурни да ли је судија Овенс још активан. Занимљиво је и да ни сами политичари у дистрикту нису сигурни да ли је и када он задњи пут долазио у дистрикт, као на примјер Ђорђе Којић, предсједник СНСД-а у Брчком.

"Колико се ја сјећам, он је једном био овдје и то још онда када се доносила одлука. Тамо негдје 1999. године. Послије никад није долазио, барем се ја не могу сјетити", рекао је Којић.

Изет Банда, предсједник СДП-а у Брчком, истиче да је, према његовим информацијама, Овенс долазио прије двије или три године.

"Он је дошао да види како иде реализација коначне арбитражне одлуке и био је изузетно задовољан. Рекао је да Брчко дистрикт треба да послужи као примјер за оба ентитета у сегменту развоја, образовања, изградње инфраструктуре и међуљудских односа. Код нас професори и наставници заједно раде, а ученици заједно сједе у школским клупама без икаквих подјела. Он је све то видио, обишао и био је изузетно задовољан", каже Банда.

Есед Кадрић, предсједник СДА у дистрикту, мисли да је Овенс долазио, али да то није била званична посјета и да зато јавност не зна за њу.

"Колико ја знам, он није био код представника власти, то није била званична посјета", истакао је он.

Којић истиче да је Брчко направило велики напредак у посљедњих неколико година. Сматра да су становници свих нација прихватили Брчко као дистрикт.

"Људи су то прихватили. Срби се осјећају држављанима РС и сматрају да сто одсто припадају РС. Људи у ФБиХ се и даље осјећају као да су у ФБиХ, без обзира на то што је Брчко сад дистрикт. И то тако добро функционише. Нема озбиљнијих инцидената и то је најважније", истакао је он.

Банда, такође, вјерује да су људи прихватили дистрикт и да је ситуација задовољавајућа.

"Брчко дистрикт је важан за оба ентитета јер се налази на таквом положају. Али важан је и за државу БиХ", нагласио је он.

Кадрић сматра да је Брчко парадигма функционисања у БиХ и да може послужити као примјер за друге просторе у БиХ.

"Дистрикт самостално функционише и то су домети арбитраже и статута. У Брчком су практично заштићена колективна, национална и грађанска права, као и права  националних мањина. Ми немамо проблем 'Сејдић и Финци'. Код нас у политичком смислу може бити изабран свако. Арбитража је ријешила углавном све те крупне проблеме", рекао је Кадрић.

Иначе, док смо протеклих дана припремали причу о Трибуналу, неколико политичара нас је добронамјерно упозорило "да је боље не чачкати мечку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана