Otvorena istraga protiv Mektića

Goran Maunaga
Otvorena istraga protiv Mektića

Sarajevo - Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića na osnovu prijave koju je protiv njega podnio stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, saznaje "Glas Srpske".

- Radi se o prijavi koju je Galijašević podnio krajem 2015. godine. Ona je prvo odbačena, ali ju je Tužilaštvo prihvatilo nakon podnošenja pritužbe na odluku tužioca. Postupajući tužilac će tužilačku odluku donijeti nakon postupanja na osnovu naloga, ponovnog razmatranja i ocjene svih dokaza - kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak Tužilaštvu BiH.

Galijašević je u prijavi naveo da je Mektić počinio produženo krivično djelo pomaganje počiniocima krivičnog djela ratnih zločina nad Srbima na Ozrenu u operaciji "Farz 95" i nakon nje, kreirajući političke afere i iznoseći bombastična otkrića. U prijavi je navedeno da je Mektić tvrdio da je Galijašević učestvovao u tim zločinima na Vozući iako, kako tvrdi on, nikada nije bio na tom području. Naveo je i da je Mektić zloupotrijebio položaj i ovlašćenja tako što je optuživanjem osobe koja nije počinila zločin pomogao nepoznatom počiniocu ratnog zločina na Ozrenu da izbjegne zasluženu kaznu zbog ritualnog odrubljivanja glava 192 srpska vojnika i civila.

Galijašević kaže da je podnio žalbu na raniju odluku tužioca i da očekuje da će Tužilaštvo raditi profesionalno.

- Tu se radi o dva krivična djela. Prvo je pomoć počiniocu poslije počinjenog krivičnog djela. Mektić je pomogao ratnim zločincima, mudžahedinima koji su klali. Drugo krivično djelo je zloupotreba službenog položaja u vezi sa lažnim optuživanjem i ugrožavanjem bezbjednosti nevine osobe javnom optužbom sa pozicije moći ministra bezbjednosti - kaže Galijašević.

Mektić kaže da se radi o još jednoj neviđenoj gluposti i nebulozi Tužilaštva BiH. Dodao je da je Tužilaštvo ranije utvrdilo da nema osnova za istragu u tom predmetu i da ne zna ni u kom svojstvu se on tu pojavljuje, ni šta mu stavljaju na teret.

- Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić čezne za tim da mene uhvati za neko krivično djelo. Pošto nema ništa ozbiljno, počela se baviti tim glupostima. Da su imalo pametni i da se razumiju u svoj posao koji treba da rade, time se ne bi bavili. To je na bazi osvete. Tu nije problem u Galijaševiću. Problem je što Tadićeva misli da na taj način ponovo otvori istragu - kaže Mektić i dodaje da ne postoje krivična djela za koja ga tereti Galijašević.

Tužilaštvo

U Tužilaštvu BiH nismo uspjeli da dobijemo nikakav komentar u vezi sa ovim slučajem. Portparol Tužilaštva Boris Grubešić kaže da će zvaničan odgovor dati danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana