Отворен Јахорина економски форум, регионална сарадња у фокусу

РТРС
Отворен Јахорина економски форум, регионална сарадња у фокусу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На Јахорини је почео трећи Јахорина економски форум, који организује Удружење економиста Српске СВОТ, у сарадњи са Савезом економиста Србије и под покровитељством предсједника Милорада Додика.

Отварању присутвују предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, члан Предсједништва БиХ Драган Човић, званичници Владе Српске, као и представници привредног живота региона.

Обраћајући се на отварању форума, предсједник Додик истакао је да ЈП Олимпијски центар Јахорина иза себе има најбољу сезону од када постоји и изразио увјерење за још бољим пословним резултатима у предстојећим сезонама. Предсједник Српске је навео да ће овај форум бити посвећен теми регионалне сарадње.

"Регионална сарадња представља врхунац наших односа, рекао је Додик и додао да га посебно радује што највиши представници Србије учествују на форуму.

Додик је навео да је у Српској повећана производња и да је евидентан привредни раст.

Истако је проблем одласка младих, стручних људи из свиих земаља бивше Југославије.

Саша Граховац, предсједник Организационог одбора Јахорина економскиог форума рекао је да је тема овогодишњег форума  "Регионална сарадња као важна полуга економског развоја земаља Југоисточне Европе".

"Веома је забрињавајуће стање високе стопе незапослености у Српској и одласка младих у земље Западне Европе. То је између осталог и једна од главних тема овогодишњег форума”, рекао је Граховац.

Премијерка Србије Ана Брнабић, изразила је захвалност предсједнику Српске што јој је указана прилика да учествује на овом форуму.

Посебно је нагласила задовољсво што на форуму учествује и Савез економиста Србије. Она је истакла да је циљ овогодишњег форума одговор на многе привредне и економске изазове који се дешавају у свим земљама региона.

"Без обзира на изазове, показали смо одређени ново стабилности али свакако има простора за још напредовања”,  додала  је Брнабићева.

Драган Човић, члан Предсједништва БиХ навео је да регион има три шансе за развој на које се треба фокусирати- интеграције, иновације и инвестиције. Истакао је да је неопходно да се сами припремимо за интеграције које захтијевају модерни европски и свјетски економски процеси. У тим процесима примарни циљ су, истиче Човић, наши сусједи, а везе се могу остварити и већ се остварују, посебно у енергетској мрежи, а бројне су и остале могућности.

"Најважније је да будемо спремни сами међу собом за процесе који нам предстоје, а затим са нашим сусједима, а онда регионом, како би постали дио Европске уније”, истакао је Човић.

Као важне сегменте навео је непрестане иновације у сваком сегменту живота, што треба да прате и неопходне инвестиције, а све у циљу да се млади људи задрже на овим просторима.

 На форуму се очекује око 400 учесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана