Отворен 14. фестивал позоришта за дјецу

Срна
Отворен 14. фестивал позоришта за дјецу

Бањалука - Премијером представе "Одисеј - сан о повратку" у Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас је отворен 14. Међународни фестивал позоришта за дјецу, на којем учествује 13 театара из 10 земаља.

Директор Дјечијег позоришта Предраг Бјелошевић рекао је да је ова манифестација ове године много више од фестивала јер Дјечије позориште у овој сезони обиљежава 40 година професионалног рада.

"Самим тим, сви гости су нам некако још дражи јер испуњавају велику наду, не само нас у Дјечијем позоришту, већ и генерација оних који су радили у овој кући, али и дјеце која су овдје стицала основна знања о култури", рекао је Бјелошевић.

Он је навео да ће у такмичарском дијелу Фестивала учествовати дјечија позоришта из Аргентине, Пољске, Њемачке, Словеније, Словачке, Хрватске, Србије, Бугарске, Турске и БиХ, док ће Дјечије позориште Републике Српске извести двије представе ван конкуренције.

У оквиру Фестивала биће отворена и изложба Карађоз лутака "Од учитеља до ученика" традиционалног турског театра сјенки.

"Послије Измира ово је први њихов излазак у свијет, а први пут на свијету постављене су Карађоз лутке које су дуже од једног метра", рекао је Бјелошевић.

Редитељ представе позоришта домаћина "Одисеј - сан о повратку" Бисерка Колевска рекла је да представа говори о томе да људи треба да живе као хероји и да имају сан.

"Занимљиво је не само то да имамо љубав између Одисеја и Пенелопе, већ и то како се богови играју људима, али и да су људи некад бољи од богова ако имају љубав", рекла је Колевска.

Представе у оквиру фестивала, који ће трајати до 7. октобра, биће игране на сценама Дјечијег и Народног позоришта Републике Српске, а цијена улазнице је шест КМ.

Осим представа, током фестивала биће одржане и двије радионице "Карађоз и руке дјетета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана