Отварају се врата за формирање власти

Жељка Домазет
Отварају се врата за формирање власти

Сарајево - На конститутивној сједници Дома народа Парламента ФБиХ, која је заказана за сриједу, између осталог, требало би да буду изабрани делегати за Дом народа Парламента БиХ из Федерације.

Дом народа на нивоу БиХ броји 15 делегата који се бирају из редова три конститутивна народа, а сваки од клубова народа има по пет чланова.

Република Српска, односно посланици у Народној скупштини, тај посао су завршили у децембру прошле године, када су за делегате у Дому народа Парламента БиХ изабрали четири делегата из СНСД-а и једног из СДС-а.

Клуб Срба у том дому у овом четворогодишњем мандату чиниће Душанка Мајкић, Средоје Новић, Никола Шпирић, Лазар Продановић и Младен Босић.

Из Федерације БиХ бирају се делегати хрватског и бошњачког народа, а према досадашњим информацијама већину у Клубу Хрвата требало би да имају странке окупљене око ХДЗ БиХ. Њима би, према процјенама, требало да припадну четири од укупно пет хрватских позиција у том дому.

Спекулише се да би у том клубу требало да буду лидер ХДЗ БиХ Драган Човић, који би истовремено био изабран и у Колегијум Дома народа. Осим њега, позиција у Клубу Хрвата смијеши се и високим функционерима те странке Бариши Чолаку, који је обављао и функцију министра правде БиХ, те Марини Пендеш, актуелној министарки одбране БиХ у техничком мандату.

У игри је и Љиља Зовко, која је у протеклом периоду била шефица Клуба Хрвата у Дому народа Парламента БиХ. Као потенцијални делегат помиње се и лидер ХСС-а Марио Караматић, који је и у мандату 2014 - 2018. године обављао ову функцију, али и Дијана Зеленика из ХДЗ 1990.

У Клубу бошњачког народа требало би да се нађу три делегата из СДА, међу којима и сам лидер странке Бакир Изетбеговић, те његови блиски сарадници Асим Сарајлић и Халид Гењац.

Изетбеговић је након два мандата у Предсједништву БиХ након октобарских општих избора остао на леду, па упућени у страначке комбинаторике не искључују могућност да се ухљеби у Дом народа на нивоу БиХ и да чак буде изабран у Колегијум Дома народа. Уколико би Гењац засјео у фотељу делегата у Дому народа, морао би да се одрекне освојеног мандата у Представничком дому Парламента БиХ, а Сарајлић би морао да се одрекне позиције посланика у федералном парламенту.

Као потенцијални кандидати за бошњачке делегате спомињу се и Денис Бећировић из СДП-а и Фахрудин Радончић, који би требао да буде заједнички кандидат блока СББ-ПДА и А-СДА.

Иако се у политичким круговима увелико прича да би у Колегијум Дома народа Парламента БиХ требало да буду изабрани Душанка Мајкић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, саговорници “Гласа Српске” кажу да ће питање члана Колегијума из РС бити рјешавано у договору и на сједници Дома народа, када она буде одржана, а Дом народа конституисан.

Мајкићева је поновила да се предуго чека конституисање Дома народа Парламента БиХ, посебно имајући у виду да је Представнички дом већ формиран.

- Што се тиче СНСД-а и делегата који у Дом народа долазе из РС, ми смо тај посао већ одавно завршили. Чекамо да Дом народа Федерације БиХ изабере своје делегате за Дом народа на нивоу БиХ и тек онда може бити одржана конститутивна сједница. Да би и Представнички и Дом народа могли да раде мора да буде изабран предсједавајући Савјета министара БиХ, да би законодавна власт могла да доноси законска акта која ће јој достављати Савјет министара. Доста времена је беспотребно изгубљено у политичком надмудривању бошњачких странака, тако да је недопустиво да Дом народа Парламента БиХ не ради готово пола године - рекла је Мајкићева за “Глас Српске”.

Мандати

Централна изборна комисија БиХ прошле седмице потврдила је резултате посредних избора и додијелила мандате за Дом народа Парламента ФБиХ, чиме су стечени услови за конституисање тог дома. Из реда бошњачког и хрватског народа потврђени су мандати за укупно 17 делегата, колико и броји сваки од клубова, док је од исто толико мандата који припадају српском народу потврђено њих 14.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана