Отпуштање жељезничара од 1. новембра

Маријана Миљић
Отпуштање жељезничара од 1. новембра

Бањалука - Смањење броја радника у "Жељезницама РС" са 3.115 на 2.800 почеће 1. новембра и тај процес требало би да буде окончан до краја године.

Рокови су прописани у ребалансу плана пословања овог јавног предузећа за период од 2016. до 2018. године. Овим документом потврђени су наводи које је прије 15 дана објавио "Глас Српске" да је систематизацијом радних мјеста у "Жељезницама РС" планирано смањење броја запослених за 300. Ребаланс плана пословања прилагођен је управо новој систематизацији радних мјеста који је израдила Управа предузећа.

У ребалансу плана пословања, који ће разматрати Скупштина акционара "Жељезница РС", наведено је да планирани број радника за 2016. годину износи 3.115, а да је предвиђено да он од 1. новембра буде смањен на 2.800.

- Исти број радника, односно 2.800 биће задржан и у 2017. и 2018. години - наведено је у информацији.

Питања квалификационе структуре и смањења броја запослених биће рјешавано пензионисањем, исплатом отпремнина те преквалификацијом или усавршавањем, али и прераспоређивањем запослених у друга друштва која буду основана у оквиру реструктурирања "Жељезница".

 - Пензионисањем радника биће смањен укупан број запослених, при чему треба да имамо у виду да ће, због одласка одређеног броја радника у пензију бити потребно та радна мјеста попунити прераспоређивањем постојећих радника, али и пријемом нових радника у одређеној мјери како би предузеће нормално функционисало - наведено је у ребалансу плана пословања.

Када је ријеч о отпремнинама, оне ће бити исплаћиване искључиво за оне раднике за које не буде постојала могућност било каквог другог начина рјешавања њиховог радно-правног статуса, у складу са законским условима.

Имајући у виду да је овај начин, због значајних износа новца које је неопходно обезбиједити за ЖРС најнеповољнији, посебно за вишак радника са дужим радним стажом, на овај начин ће се, прије свега, рјешавати статус запослених са радним стажом до десет година.

- За вишак 315 радника предвиђене су отпремнине у износу од 600.000 КМ, а од првобитно планираног износа за отпремнине од 400.000 КМ, неискоришћено је 200.000 КМ, тако да је укупан ребалансирани износ за отпремнине 800.000 КМ - наведено је у документу.

Додато је да се под прераспоређивањем радника у друга друштва мисли на оне огранке предузећа која ће у поступку реструктурирања "Жељезница" бити основана, самостално или кроз различите облике пословно-техничке сарадње или јавно-приватног партнерства.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић јуче се није јављао телефон.

Предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је да радници нису обавијештени да ће бити смањења броја запослених.

- Управа нам обећава да ће нам прослиједити систематизацију радних мјеста, али је крије као змија ноге. Надамо се да ћемо ускоро имати тај документ да видимо тачно који радници и на којим позицијама ће остати без посла - навео је Цвјетковић.

Тужбе

"Жељезницама" је до сада достављено више од 170 тужби око 2.000 радника, чија укупна потраживања по основу умањених топлих оброка од 2012. до 2015. године, укључујући и регрес из 2011. године, прелазе 14 милиона КМ.

У ЖРС истичу да је тешко утврдити прецизан број тужби с обзиром на различите периоде, али да је, по пристиглим пресудама до краја 2015. године, укњижено 8,6 милиона КМ.

Прва група радника, њих око 20 успјело је наплатити своја потраживања претходних дана, а ускоро се може очекивати да и остали радници наплате своја потраживања по основу правоснажних пресуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана