Откривено више од четири хиљаде илегалних миграната, већина мушкарци без докумената

Срна
Откривено више од четири хиљаде илегалних миграната, већина мушкарци без докумената

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске наставиће да пружа максималну помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе од илегалног преласка и спречавању уласка илегалних миграната, којих су ове године припадници МУП-а пронашли 4.426, највише на подручју Полицијске управе Бијељина, саопштено је из МУП-а.

У 90 одсто случајева пронађени илегални мигранти у Српској били су без личних идентификационих докумената и око 95 одсто су мушкарци.

За десет мјесеци МУП Републике Српске је Тужилаштву БиХ поднио 35 извјештаја против 45 лица због основа сумње да су починили 37 кривичних дјела кријумчарење људи, од чега је једно организовани криминал у вези са кријумчарењем људима, саопштено је из МУП-а након сједнице Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната Републике Српске.

На четвртој сједници Координационог тијела закључено је да МУП и у наредном периоду неће дозволити кретање миграната без надзора, те је у том циљу интензивиран рад на подручју свих полицијских управа.

 

"У сарадњи са локалним заједницама и грађанима ради се на проналаску и откривању илегалних миграната", истакнуто је у саопштењу.

Према подацима МУП-а, у Бијељини је откривено 1.653 илегалних миграната или 37,35 одсто, затим у Бањалуци 540 или 12,20 одсто, у Зворнику 489 или 11 одсто, у Фочи 372 или 8,4 одсто, у Приједору 362 или 8,2 одсто, у Источном Сарајеву 309 или седам одсто, у Требињу 286 или 6,5 одсто у Градишки 214 или 4,8 одсто, у Добоју 116 или 2,6 дсто, те у Мркоњић Граду 85 или 1,9 одсто.

Координационо тијело је закључило да ће МУП наставити рад на откривању организованих криминалних група и појединаца који врше кривична дјела кријумчарење људи.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске иницираће састанак са представницима тужилаштава ради ефикаснијег процесуирања миграната у случајевима када су извршиоци кривичних дјела", закључило је Координационо тијело.

У Републици Српској су евидентирана два кривична дјела која су починили миграната, и то 21. новембра у мјесту Чатрња код Градишке мигрант из Ирака /33/ извршио је изнуду над два мигранта из Ирана. Извршилац је лишен слободе и предат Окружном јавном тужилаштву Бањалука. Против њега је поднесен извјештај тужилаштву о почињеном кривичном дјелу изнуда.

Други случај је почињен 2. децембра у мјесту Пољавнице у општини Нови Град, гдје су држављанин Египта и држављанин Алжира извршили тешку крађу на начин да су разбили стакло на прозору приватне куће и провалили у кућу. Полицијски службеници су их затекли на лицу мјеста и лишили слободе. Против извршилаца ће тужилаштву бити поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

МУП Српске је посјетио да је ове године евидентирао и једно кривично дјела на штету миграната, и то 5. новембра у Фочи гдје су два непозната лица извршила разбојништво над два држављанина Сирије и том приликом су отуђили 2.000 евра и три мобилна телефона. Тужилаштву је поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана