Otkriveni logističari boraca za Al-Nusru

Goran Maunaga
Otkriveni logističari boraca za Al-Nusru

SARAJEVO - Saradnicima sirijske terorističke organizacije front "Al-Nusra", koja je ogranak "Al-Kaide", bezbjednosne agencije u BiH označile su imama Nezima Halilovića Muderisa, hafiza Dževada Gološa, Egipćanina Imada al Misrija i Sirijca Ajmana Avada.

Rekao je to sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnog sektora navodeći da oni organizuju i logistički podržavaju odlazak u Siriju državljana BiH koji se pridružuju "Al-Nusri".

- Oni godinama održavaju veze sa šefovima četiri vehabijska džemata u Beču. Al Misri je regionalni šef radikalne organizacije Muslimansko bratstvo. Radi i živi na relaciji Travnik - Sarajevo - kaže izvor "Glasa".

Dodaje da je Avad bio šef za obavještajno-bezbjednosne poslove u odredu "El mudžahedin". Danas je šef pokreta "Ensarije" i druženja građana "Portal" u Zenici. Na istom zadatku je i Muderis, imam džamije kralja Fahda u Sarajevu, u kojoj redovno drži radikalna predavanja kojima vrbuje nove džihadiste.

- Odlaske u Siriju i priključenje "Al-Nusri" organizuje i Gološ iz Mostara. Taj sirijski student osnivač je fondacije "Darul-Kuran" - kaže naš sagovornik.

Američki senator i stručnjak za terorizam Ričard Blek rekao je "Glasu Srpske" da Islamska država i "Al-Nusra", iako dijele istu džihadstičku ideologiju i obje žele da istrijebe i zarobe hrišćane pod šerijatskim zakonom, imaju velika trvenja i da su često u oružanom sukobu.

- Zapad ne sarađuje otvoreno sa "Al-Nusrom" jer je ona prepoznata teroristička organizacija, ali napredna oružja se prebacuju takozvanim umjerenim snagama. Te snage zatim često prebacuju oružje "Al-Nusri" ili im se pridružuju u napadima na sirijska i hrišćanska sela. U nekim slučajevima zapadni tajni agenti znaju za te dogovore - kaže Blek.

"Vašington post" objavio je analizu u kojoj je navedeno da, dok se svijet bavi ekstremistima Islamske države, front "Al-Nusra" konsoliduje snage, sve se čvršće ukopava u Siriji i prijeti da postane čak i veća bezbjedonosna prijetnja od Islamske države.

- Ta ispostava "Al-Kaide" preuzima sve veću kontrolu nad teritorijom koja se proteže od turske granice prema srednjoj i južnoj Siriji. Obračunava se sa umjerenim protivnicima i maltretira lokalno stanovništvo. Njeno djelovanje je jednako brutalno i zabrinjavajuće, samo što to rade tiho - navodi američki list.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić kaže da SIPA aktivno radi na provjerama u vezi sa džihadista i na suzbijanju terorizma, ali nije mogla da govori o detaljima.

Podrška

Ričard Blek kaže da je u martu prošle godine "Al-Nusra" pokrenula veliki napad duž granice sa Turskom dok je Zapad bio preokupiran političkim događajima na Krimu.

- SAD su poslale 600 naprednih antitenkovskih projektila, poznatih kao TONj, odabranim pobunjeničkim grupama. Ali one su pratile "Al-Nusru" u borbama, a napad su pomogle i turske snage. Tako su američki projektili omogućili teroristima da probiju odbranu Sirijaca i hrišćana - kaže Blek i dodaje da je sirijska vojska, ipak, u narednih nekoliko mjeseci ponovo vratila sve izgubljene teritorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana