Otkrivena oprana 32 miliona maraka

Marijana Miljić
Otkrivena oprana 32 miliona maraka

Banjaluka - Borba protiv pranja novca urodila je prošle godine prijavama tužilaštvima kojima su obuhvaćena fizička i pravna lica osumnjičena da su iz nelegalnih u legalne tokove ubacili 32,08 miliona KM - četiri puta više u odnosu na 2015. i najviše u protekle četiri godine.

Finansijsko-obavještajno odjeljenje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijelo je prošle godine tužilaštvima šest izvještaja protiv 21 fizičkog i dva pravna lica zbog postojanja sumnje da su u legalne novčane tokove ubacili 32,08 miliona KM nelegalno stečenog novca.

U 2015. godini podneseni su izvještaji zbog pranja 7,98 miliona, godinu ranije zbog 19,35 miliona, a 2013. godine zbog 18,81 miliona KM.

Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA u 2016. godini je prijavljeno 400 sumnjivih transakcija. Od banaka su stigle 232, a 168 prijava od mikrokreditnih organizacija, lizing kuća, pošta, notara, brokera i osiguravajućih društava. U 2015. je prijavljeno mnogo manje sumnjivih finansijskih transakcija - 147.

- Banke su prijavljivale sumnjive transakcije zbog nedokumentovanog porijekla novca, ino-priliva na račune udruženja u BiH od strane organizacija koje se u pojedinim zemljama dovode u vezu sa terorizmom, ali i priliva na devizne račune pravnih lica u BiH koji su u vlasništvu stranih državljana ili na nerezidentne račune stranih državljana u BiH nakon čega je taj novac odmah podignut u gotovini - kazali su u SIPA.

Sumnjive transakcije prijavljivane su i zbog ino-priliva na račune fizičkih lica koji se dovode u vezu sa kriminalnim aktivnostima, prenosa novca u inostranstvo na osnovu pozajmice u korist računa stranih pravnih lica, ali i ino-priliva na račun lica u BiH sa računa pravnog lica otvorenog u of-šor zoni.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je rekao da bi se nadležne institucije u BiH trebalo da zapitaju zašto su velike količine nelegalno stečenog novca ubačene u sistem.

- Niko ne posmatra i ne istražuje zašto se pojedine pojave dešavaju u društvu i u toliko velikom obimu. Da se to radi došli bi i do informacija da pojedinci ubacuju u legalne tokove velike količine nelegalno stečenog novca i zbog rasta troškova prema državi stalno nameće nove namete - kazao je Pavlović.

Govoreći o velikom broju prijavljenih sumnjivih transakcija, Pavlović pojašnjava da se svaka transakcija čiji iznos premašuje 30.000 maraka može tretirati kao sumnjiva.

- Radi se o tome da se mora dati obrazloženje i definisati zašto je došlo do uplate novca u tom iznosu - naveo je Pavlović.

Problemi

U Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA ističu da se njihovi istražioci susreću sa problemima sporog procesa prikupljanja dodatnih podataka od obveznika i sporom razmjenom podataka među različitim agencijama i institucijama. Situacija je mnogo bolja kada je riječ o saradnji sa zemljama regiona i ostatka svijeta.

Iznos opranog novca po godinama (miliona KM)

* 32,08 - 2016.

* 7,98 - 2015.

* 19,35 - 2014.

* 18,81 - 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana