Откривена опрана 32 милиона марака

Маријана Миљић
Откривена опрана 32 милиона марака

Бањалука - Борба против прања новца уродила је прошле године пријавама тужилаштвима којима су обухваћена физичка и правна лица осумњичена да су из нелегалних у легалне токове убацили 32,08 милиона КМ - четири пута више у односу на 2015. и највише у протекле четири године.

Финансијско-обавјештајно одјељење Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ поднијело је прошле године тужилаштвима шест извјештаја против 21 физичког и два правна лица због постојања сумње да су у легалне новчане токове убацили 32,08 милиона КМ нелегално стеченог новца.

У 2015. години поднесени су извјештаји због прања 7,98 милиона, годину раније због 19,35 милиона, а 2013. године због 18,81 милиона КМ.

Финансијско-обавјештајном одјељењу SIPA у 2016. години је пријављено 400 сумњивих трансакција. Од банака су стигле 232, а 168 пријава од микрокредитних организација, лизинг кућа, пошта, нотара, брокера и осигуравајућих друштава. У 2015. је пријављено много мање сумњивих финансијских трансакција - 147.

- Банке су пријављивале сумњиве трансакције због недокументованог поријекла новца, ино-прилива на рачуне удружења у БиХ од стране организација које се у појединим земљама доводе у везу са тероризмом, али и прилива на девизне рачуне правних лица у БиХ који су у власништву страних држављана или на нерезидентне рачуне страних држављана у БиХ након чега је тај новац одмах подигнут у готовини - казали су у SIPA.

Сумњиве трансакције пријављиване су и због ино-прилива на рачуне физичких лица који се доводе у везу са криминалним активностима, преноса новца у иностранство на основу позајмице у корист рачуна страних правних лица, али и ино-прилива на рачун лица у БиХ са рачуна правног лица отвореног у оф-шор зони.

Економски аналитичар Зоран Павловић је рекао да би се надлежне институције у БиХ требало да запитају зашто су велике количине нелегално стеченог новца убачене у систем.

- Нико не посматра и не истражује зашто се поједине појаве дешавају у друштву и у толико великом обиму. Да се то ради дошли би и до информација да појединци убацују у легалне токове велике количине нелегално стеченог новца и због раста трошкова према држави стално намеће нове намете - казао је Павловић.

Говорећи о великом броју пријављених сумњивих трансакција, Павловић појашњава да се свака трансакција чији износ премашује 30.000 марака може третирати као сумњива.

- Ради се о томе да се мора дати образложење и дефинисати зашто је дошло до уплате новца у том износу - навео је Павловић.

Проблеми

У Финансијско-обавјештајном одјељењу SIPA истичу да се њихови истражиоци сусрећу са проблемима спорог процеса прикупљања додатних података од обвезника и спором размјеном података међу различитим агенцијама и институцијама. Ситуација је много боља када је ријеч о сарадњи са земљама региона и остатка свијета.

Износ опраног новца по годинама (милиона КМ)

* 32,08 - 2016.

* 7,98 - 2015.

* 19,35 - 2014.

* 18,81 - 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана