Otkazani sastanak Lepira i Amerikanaca obavijen velom tajne

ATV
Otkazani sastanak Lepira i Amerikanaca obavijen velom tajne

Banjaluka - Za ponedjeljak najavljeni sastanak američke delegacije sa glavnim banjalučkim tužiocem, Želimirom Lepirom nije održan. Otkazan je na zahtjev američke ambasade, a da li će i kada sastanka biti, još se ne zna. Iz tužilaštva kratko poručuju da su Amerikanci otkazali zbog drugih obaveza, a isto objašnjenje stiže i iz američke ambasade.

Međutim, niko ne saopštava na čiji zahtjev je zakazan sastanak i ne objašnjava zašto se predstavnici američke administracije intersuju za rad tužilaštva i za koji konkretan slučaj. Na pitanje upućeno američkoj ambasadi u BIH zašto je došlo do otkazivanja sastanka i šta je trebalo da bude tema sastanka u tužilaštvu, iz američke ambasade stigao je odgovor: “Usljed promjena u rasporedu, Ambasada SAD morala je odgoditi neke od prethodno zakazanih sastanaka.”  

Nije poznato o čemu je na sastanku sa Lepirom trebalo da bude riječi. Duško Tomić, član advokatskog tima Davora Dragičevića, ranije je izjavio da je tim pozvan da prisustvuje sastanku, ali da ni on niti bilo ko od drugih članova neće ići. Tomić je tada rekao da smatra da dolazak američke administracije ima veze sa ulogom FBI-a, koji je, na zahtjev MUP-a Srpske, bio uključen u istragu na njenom početku.

“To je neka viša politika i mi smo donijeli stav da nećemo prisustvovati ovom sastanku, iako smo bili pozvani. Mi sa tužiocem imamo zakazan sastanak u srijedu,” rekao je Tomić. 

Za to vrijeme sa banjalučkog Trga Krajine, gdje već šest mjeseci traju protesti grupe “Pravda za Davida” i Davidovog oca, Davora Dragičevića, i dalje stižu zabrinjavajuće poruke, od onih da 7. oktobra izbora neće biti, do onih da će blokirati cijelu Srpsku.

“Da blokiramo čitavu državu, nema struje, nema vode, nema ništa, pa preživjećemo. Pa do kad više,” rekao je Davor Dragičević.

I u komentarima na objave u fejsbuk grupi Pravda za Davida nema čega nema - od prijetnji oružjem, do otvorenih poziva na revoluciju. Adrese odakle takvi komentari uglavnom stižu su Federacija BiH i inostranstvo. 

“Sutra dolazim u BL sa dva minobacača, ima da dignem cijeli MUP u zrak!”
“To mora odlučiti Davor, kada je dan D. Taj dan se ide do kraja, ili se rješava slučaj, ili se skidaju svi glavni igrači voljom ili bez volje. Taj dan se rasporede organizatori po cijelom svijetu i svi isti dan dođu, pa nek policijia stane na drugu stranu ako smije,” samo su neke od prijetnji na fejsbuku.

Prošle sedmice je Davor Dragičević intitucijama dao rok do 25. septembra da rasvijetle slučaj stradanja njegovog sina Davida. U suprotnom će, kaže, u lov “golim rukama.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana