Otkazana sjednica Savjeta ministara BiH

Srna
Otkazana sjednica Savjeta ministara BiH

Sarajevo - Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana za danas neće biti održana, što je direktna posljedica izbornih rezultata i političkih nesuglasica unutar te institicije.

Do odgađanja je došlo zbog neslaganja povodom zahtjeva za dopunu dnevnog reda, saznaje Srna u Savjetu ministara.

Nakon što je na održanim opštim izborima u BiH kandidat DF Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH tu poziciju i osvojio bošnjačkim glasovima ostvarivši veliku prednost nad kandidatom HDZ Draganom Čovićem, predstavnici hrvatskog naroda u BiH najavili su blokade na svim nivoima vlasti.

Jedna od prvih takvih je najava “Hrvatske mladosti” da će sutra održati protest u Mostaru.

Najavljeno je okupljanje kod Građevinskog fakulteta odakle bi povorka u 18.00 časova trebalo da krene prema kancelariji hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Organizatori su istakli da je vrijeme da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima.

Savjet ministara trebalo je da na današnjoj sjednici razmatra prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po ugovoru o zajmu za Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da bude i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i informacija o primopredaji kasarne “Ušivak” u Hadžićima, objavljeno je na sajtu Savjeta ministara.

Pred ministrima je trebalo da bude i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. juna ove godine i informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juli ove godine.

Trebalo je biti riječi i o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine.

Zbog otkazane sjednice Savjeta ministara tek na nekoj od narednih sjednica biće razmatran i prijedlog strategije protivminskog djelovanja BiH 2018-2025, sa prijedlogom finansijskog plana za sprovođenje strategije i informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2019. godinu.

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da bude i informacija o održavanju trećeg sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i BiH 18. oktobra u Briselu, te informacija o održavanju trećeg sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH u Briselu 25. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana