Otac teroriste iz Mančestera bio kod mudžahedina u BiH

Goran Maunaga
Otac teroriste iz Mančestera bio kod mudžahedina u BiH

Banjaluka - Libijac Ramadan Abedi, otac teroriste Salmana Abedija koji je nedavno počinio masakr u Mančesteru, nekoliko puta je boravio u BiH koristeći dva različita identiteta.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim agencijama u BiH rekao je da je stariji Abedi dolazio u BiH u periodu od maja 1993. do maja 1995. godine.

- Britanski istražioci su zbog tih saznanja već kontaktirali sa kolegama u BiH kako bi provjerili Abedijeve aktivnosti u BiH - rekao je naš sagovornik.

Otkriva da je Ramadan Abedi pod imenom Abdela prvi put došao u BiH u maju 1993. godine i da je tada boravio u jedinici "El mudžahedin" te bio u kontaktu sa pripadnicima takozvane "alžirske grupe".

Naglašava da je Ramadan Abedi 1993. godine pobjegao iz Libije u Englesku gdje je dobio politički azil jer se borio protiv predsjednika te zemlje Moamera Gadafija, zbog čega su libijske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje. Ramadan Abedi je 1994. godine imao i britanski pasoš na kome je bilo hrišćansko ime.

- Te godine je koristeći taj pasoš dolazio u BiH s pripadnicima snaga UN koje je predvodio pukovnik Lari Holingvort. Za mjesec boravka obišli su teritorije Zenice, Travnika i Maglaja. Zadatak im je bila sanacija borbenih sukoba između Hrvata i Bošnjaka - kaže naš sagovornik.

Dodaje da su pripadnici bezbjednosnih snaga Velike Britanije poslije napada u Mančesteru saslušali Ramadana Abedija i njegovog mlađeg sina Hašima Abedija u Tripoliju.

- Tokom saslušanja tvrdio je da je njegov sin Salman nedužan, da nije povezan sa terorističkim grupama i sa napadom. Rekao je da je njegov sin posjetio Libiju šest sedmica prije nego što je izvršen napad u Mančesteru i da je s njim razgovarao pet dana prije masakra i da se tada spremao za put u Saudijsku Arabiju - kaže naš sagovornik.

Ističe da se Ramadan Abedi u Libiji borio u redovima terorističke organizacije Libijska islamska borbena grupa.

- Ta grupa je i sada na vlasti i usko je povezana sa terorističkom organizacijom "Al-Kaida" - rekao je sagovornik "Glasa Srpske".

Britanska policija uhapsila je 16 osumnjičenih za koje smatra da su povezani sa samoubilačkim napadom izvršenim prošle sedmice u Mančesteru. Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad koji je 22. maja izvršio Salman Abedi raznijevši se u masi ljudi poslije koncerta američke zvijezde Arijane Grande. Poginulo je 22 ljudi, uglavnom djece i tinejdžera, a 60 ih je ranjeno. Britanski istražioci su poslije napada u Mančesteru došli do saznanja da je cijela porodica Abedi godinama kovala planove za taj masakr i da su znali kada će ga Salman izvršiti.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem i zahtjevom britanskih istražilaca za provjere.

Sinovi

Policija u Engleskoj, kaže sagovornik "Glasa", vjeruje da je i drugi sin Ramadana Abedija, Hašim, doputovao u Libiju iz Velike Britanije 16. aprila s namjerom da izvrši teroristički napad u Tripoliju.

Treći sin Ramadana Abedija, Ismail, uhapšen je poslije napada u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana