Отац се одриче сина који се борио за Исламску државу

nezavisne.com
Отац се одриче сина који се борио за Исламску државу

Велика Кладуша - Шефик Ћуфуровић (67), који живи у Доњој Слапници, надомак Велике Кладуше, каже како не жели више да зна са свога сина Ибру, који се борио у редовима Исламске државе на сиријском ратишту и чије се изручење Босни и Херцеговини очекује сваког часа.

Шефик каже како је он без његовог знања отишао у Сирију и сматра како је свему крив Билал Боснић, који је дјеловао на овим просторима, а прије четири година га је Суд БиХ осудио на седам година затвора због врбовања и потицања на тероризам те организирања терористичких група.

Подсјећамо, Боснић је проглашен кривим да је 2013. и 2014. одржавао говоре с циљем потицања припадника селефијске заједнице да се прикључе организираној терористичкој групи у тзв. Исламској држави, након чега је више особа отишло да се бори у Сирију и Ирак, а међу њима и поменути Ћуфуровић.

“Није ме поштивао нити слушао и могу само да му поручим да за њега код мене нема мјеста. Више је слушао Билала Боснића, који га је упутио тамо у Сирију и ја сам одлучио да, и када умрем, он нема право на насљедство”, каже Ћуфуровић.

Очекује да га, по изручењу сина, Суд позове како би свједочио о одређеним догађајима.

Додаје како се његов син прије неколико година упознао са Боснићем и потом отишао од куће те да је повремено долазио и највише разговарао с мајком.

“Чак је и њу позивао да им се придружи. Ја сам од првог дана био против тога, он је то знао и нас двојица нисмо ни причали, јер сам за њега био невјерник. Нисам знао да је отишао у Сирију све док се одатле није јавио брату. Ја сам га хранио и одгајао двадесет година, а сада не желим да знам за њега”, каже Шефик.

Додаје како је свједочио на суђењу Боснићу и сматра како је казна од седам година затвора, која му је изречена, преблага.

“Те судије и тужиоци не мисле на моје или било чије друго дијете. Колико само кошта човјека да дијете изведе на прави пут, да га отхрани и одшколује. Није само мој син отишао у Сирију, отишло их је још и сви они кад се врате треба да кажу истину, ко их је завео и упутио тамо”, каже Ћуфуровић.

Иначе, посљедњих дана актуелна је припрема за преузимање двојице држављана БиХ који се налазе у кампу “Ел-Рој” у сјевероисточној Сирији, а који су се борили за Исламску државу (ИСИЛ). Један од њих је Ибро Ћуфуровић из Доње Слапнице, код Велике Кладуше, други је Абдулах Армин Чурт из Сарајева.

Драган Мектић, министар сигурности БиХ, каже како су спремни за њихово преузимање и да се чека само најава њиховог пребацивања у Сарајево.

Ћуфуровић и Чурт налазе се у притвору коалиционих снага у сјевероисточној Сирији. Тамо су одведени након што су заробљени у борбама снага антитерористичке коалиције и остатака паравојних јединица пораженог исламистичког калифата.

Њих двојица требало би одмах да буду пребачени у притворску јединицу Суда БиХ, јер се налазе на црвеним потјерницама Интерпола и за њима је раније расписана међународна потјера. За њих је Тужилаштво БиХ прије двије године тражило да им буде одређен притвор и то ће, након што буду пребачени, бити учињено по аутоматизму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана