Осумњичени за припремање напада у Грацу изручен БиХ, тужилац наставља истрагу

Г. М.
Осумњичени за припремање напада у Грацу изручен БиХ, тужилац наставља истрагу

Грац - Тужилац у аустријском граду Грацу најавио је да ће истрага против држављанина БиХ (26), који је 1. децембра 2017. године ухапшен због сумње да је припремао напад на божићни сајам бити настављена и да ће тражити нове доказе о његовој вези с тероризмом.

Аустријски медији наводе да је осумњичени протјеран у БиХ чим је пуштен из притвора, а портпаролка Вишег покрајинског суда у Грацу Елизабет Дибер, објаснила је да нису прикупљени докази који би омогућили покретање поступка.

Идентитет младића није објављен, а власти га описују као муслимана који је ухапшен у склоништу за бескућнике у коме је живио и гдје је проучавао видео-снимке терористичких напада у Ници и Берлину изведене 2016. године. Аустријски медији наводе да је полиција сумњала да је планирао да се возилом забије у посјетиоце сајма у Грацу. Лист "Кронен цајтунг" пише да је ријеч о радикалном исламисти и да се не зна да ли је имао сараднике.

- Често је говорио да ће урадити оно што се десило у Берлину. Код старатеља у склоништу се два пута распитивао о изнајмљивању возила - наводи тај лист.

У вријеме хапшења у џепу му је пронађена и копија издања "Клајне цајтунга" с насловном страном о терористичком нападу камионом у Ници. Ухапшени је редовно посјећивао џамију радикалних исламиста у Грацу, а раније је одлазио у џамију Таква, која је затворена због екстремистичког учења. Познавао је вехабије који су у јануару 2017. ухапшени у Грацу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана